Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra år för världens börser

Annons

De stora börserna i världen steg under 2013 med Tokyobörsen i spetsen.

Optimismen kom tillbaka på världens börser i år trots skuldkrisen i Europa och budgetbråk i USA. Investerarna räknar med att bolagsvinsterna ökar nästa år, givet att världsekonomin förbättras och centralbankerna fortsätter med expansiv penningpolitik.

Bland börserna i de riktigt stora ekonomierna är det den i Tokyo som har gått i särklass bäst, med ett lyft för Nikkei 225-index på nästan 57 under året, den största uppgången sedan 1972.

En expansiv penningpolitik av historiska mått från den japanska centralbankens sida, med nollränta och stödköp för 1 400 miljarder dollar på två år, ligger bakom lyftet. En bidragande faktor är att den japanska yenens värde har fallit med 20 procent mot den svenska kronan.

USA-börserna går mot ett starkt år. S&P 500 har stigit med cirka 29 procent, vilket är den största uppgången sedan 1997. Uppgången tog ytterligare fart sedan den amerikanska centralbanken den 18 december meddelat att den drar ned på det stimulanspaket som varit i gång sedan 2009 eftersom ekonomin nu bedöms kunna stå på egna ben.

I Europa har börserna i London, Frankfurt och Paris stigit med 14 respektive 26 och 17 procent.

Mer läsning

Annons