Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boy George har växt upp

Annons

Boy George har haft en del djupa dippar i livets bergochdalbana, men nu pekar det mesta uppåt. Han har lämnat drogerna och skräpmaten bakom sig och funnit ny glädje i musiken.

George O'Dowd är van vid att chocka sin omgivning. Som androgyn sångare i Culture Club fick han stå ut med en del påhopp om sin utstuderade kläd- och sminkstil. Senare handlade rubrikerna mest om hans drogmissbruk och viktuppgång.

Växte upp

Nu, när Boy George är tillbaka med nya skivan "This is what I do" häpnar medierna över en ny metamorfos. Smal, drogfri - och omvittnat snällare - tar han nya steg i en musikkarriär som vissa redan för länge sedan ansåg hade passerat sitt bäst-före-datum.

Det var dags att växa upp - i ordets rätta bemärkelse. Jag hade hamnat i en massa trubbel vid ett visst tillfälle och behövde ta mig ur det. Jag behövde verkligen fokusera på vad jag ville göra, på hur jag ville att min framtid skulle se ut, säger han till TT.

Det "trubbel" som Boy George lite subtilt syftar på är den uppmärksammade fängelsedomen för misshandel 2009, där han fälldes för att ha kedjat fast och slagit en 29-årig norrman. I den vevan bestämde sig den brittiske artisten för att det var dags att ändra livsstil.

Jag skulle säga att jag har varit vuxen i ungefär sex år nu. Varje år firar jag dagen när jag blev nykter, den 2 mars är min andra födelsedag numera.

Dj-karriär

Han har aldrig varit helt borta från musiken - i mer än 20 års tid har Boy George till exempel haft en parallell karriär som dj - men "This is what I do" är hans första studioalbum med enbart nytt material sedan 1995.

Kanske var det bra för mig att ha lite distans till det jag gjorde förr i tiden. Det har tillåtit mig att börja från början och tänka över vad jag vill göra och hur jag vill göra det.

Texterna är melankoliska och självrannsakande, men musiken är lika eklektisk som under Culture Club-tiden. Boy George, som var tonåring under det tillåtande 70-talet, beskriver det som att han står i den musikaliska mittfåran "med armarna utåt - omfamnande allt i min väg".

Jag är tvilling, jag är en social skata, jag är så många olika saker och på sätt och vis avspeglar den här skivan det. Jag är vare sig elektro- eller reggaeartist, jag känner mig inte begränsad. Om jag vill testa att använda gitarrer eller calypsoblås så gör jag det.

TT: För ett par år sedan talades det om en ny Culture Club-skiva. Blir den av?

Jag tror att den kommer. Vi pratar om att göra något senare i år eller i början av nästa år. Det måste ske vid rätt tillfälle, men det är definitivt något jag vill göra.

Mer läsning

Annons