Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boxningslegendaren Antman tillbaka när Sveriges proffshopp försvarade titeln

Ett talesätt i boxning är..."they never come back".
Det gäller inte mästertränaren Tommy Antman.
I lördags fanns han i Erik Skoglunds ringhörna när denne försvarade sin proffstitel inför nästan 5 000 åskådare i Rosvallahallen i Nyköping.

Det var faktiskt en historisk match, den första proffsmatchen i Sverige över tolv ronder på 47 år.

Lämpligt då kanske att Tommy Antman plötsligt var tillbaka i den stora boxningsvärlden. Han som våren 2011 efter 57 år inom BK Falken – merparten som oerhört kunnig och engagerad tränare – valde att gå i pension.

Men när samtalet kom från Erik Skoglund, då tvekade inte Antman att lämna pensionärstillvaron i de djupa gästrikeskogarna och ta bilen från Kolforsen till Nyköping och hetluften igen.

– Ungefär så, säger Antman med ett skratt.

– Nu är det ju så att Erik har jag känt sedan han var grabb. Han och min son Sörens grabb Martin var på läger tillsammans när de var i tolvårsåldern.

– Så jag har haft bra koll på Erik, och det är en kille och en boxare jag verkligen gillar. Han är ödmjuk, han vill utvecklas och han är redan nu riktigt bra.

Det var förresten inte bara Tommy som fanns i Erik Skoglunds ringhörna i lördags. Det gjorde Sören och Martin också – stora delar av boxningsklanen Antman alltså.

– Sören har varit med under flera träningar. Han är analytisk han också, berättar Tommy.

Han har faktiskt haft fingrarna med i Erik Skoglunds karriär tidigare också.

– Ja, när jag jobbade med Tomas "Jappe" Jansson så boxades han för det tyska Universumstallet, och jag hade kontakter kvar och lotsade Erik dit.

Men det var bara lite förövningar inför den senaste tidens accelererande utveckling.

För tio månader sedan drabbades Erik Skoglund av diskbråck, och tvingades till en tuff rehabilitering.

Samtidigt tyckte han att utvecklingen hade gått i stå.

"Jag fick inte den uppmärksamheten av min tränare som jag förtjänade. Han har en stor träningsgrupp att ta hänsyn till, jag förstår det, men jag behövde få mer individuell träning därför valde jag att bryta med honom", berättade Skoglund i en intervju i Expressen i veckan.

Skoglund valde att flytta hem.

Han behövde en ny tränare, och hans manager Nisse Sauerland började leta en sådan.

Det fanns tydligen egentligen bara en i hela Sverige.

En legendarisk sådan, som fanns bakom "Lillen" Eklund när denne startade karriären och som fostrat fem OS-boxare och som hunnit med en massa proffsmatcher i ringhörnan också.

Tommy Antman, 72.

"Jag är oerhört glad att han har kommit tillbaka från pensionen och tagit sig an mig. Han är en av Sveriges mest erfarna boxningstränare och jag känner att jag har utvecklats oerhört mycket under honom", sa Skoglund i samma Expressen-intervju.

På den vägen är det.

– Det här är ju något helt annat än att sköta hela verksamheten i Falken. Nu kom jag in på toppen direkt, och jag behöver inte tänka på fysträningen heller. Det gör andra.

– Jag har hand om själva boxningsträningen. Tekniken och taktiken.

– Jag brukar åka ned tre dagar i taget och jobba med Erik. Men inför den här titelmatchen blev det ju intensivare när vi hade bra sparringpartners på plats.

Och matchen i lördags, den vann Skoglund på poäng mot ukrainaren Oleksander Cherviak och försvarade därmed titeln i lätt tungvikt i Internationella boxningsförbundets (IBF) interkontinentala klass.

– Erik var den bättre boxaren, och med facit i hand var han riktigt klok. Jag tyckte att han hade chansen att slå ut killen tidigare, men han förivrade sig inte och tog inga risker. Tolv ronder är en lång match.

Mest imponerade Skoglund på Tommy Antman på det sätt han tog sig an matchen.

– Ja, tänk själv. Erik är ju den stora hjälten i Nyköping och nu skulle han göra comeback efter skada och det i en tolvrondersmatch på hemmaplan.

– Jag var väl lite rädd att han inte skulle kunna hantera det. Jag såg ju exempelvis hur det gick för Alexander Gustafsson i den där MMA-matchen i Friends. Han var slagen på förhand och blev ju knockad direkt.

– Men nu såg jag i Eriks ögon att han hade kontroll på nerverna.

Återkomsten i ringhörnan var ingen engångsföreteelse för Tommy Antman. Istället inledningen på något helt nytt.

– Jag kommer att jobba vidare med Erik. Nu blir det väl ett uppehåll på några veckor, men det blir säkert en match framåt december igen.

– Helst ser jag väl en lagom bra motståndare då, men Erik är så bra att han hör hemma bland de tio bästa i världen i sin viktklass och inom några år kan han få en match om VM-titeln.

32-årige ryssen Sergej Kovalev är viktklassens store och håller tre av organisationernas VM-bälten (WBO, IBF, WBA). Tyske 36-åringen Jürgen Brähmer i samma stall tillhör också världstoppen, medan kanadensaren Adonis Stevenson, 37, har WBC-titeln och av ansedda The Ring rankas högt.

– Erik är bara 24 år, och behöver inte ha bråttom. Den här comebacken gick bra, och Erik är en härlig kille att jobba med. Han är målmedveten och lämnar inget åt slumpen.

Ungefär som Tommy Antman då.

När denne våren 2011 aviserade att han tänkte lägga av gjorde vår reporter Magnus Hägerborn ett långt reportage som avslutades med att Tommy Antman sa, efter 57 år i boxningsvärlden:…

"Jag kommer att sakna kamratskapet. Att ha någon att bry sig om."

Har du fått det igen?

– Ja, så är det – det har jag verkligen och visst har jag saknat det.