Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Box destilleri inleder samarbete med fransk whiskyjätte


Box destilleri tar nu det första stora steget ut på den internationella marknaden.
Företaget inleder ett samarbete med franska La Maison du Whisky, en distributör och jätte i whiskybranschen.
– Det här känns mycket bra. La Maison du Whisky stod mycket högt på vår önskelista över samarbetspartners, säger Thomas Larsson, vd för Box destilleri AB.

Lagom inför julhandel kommer en Box-produkt med namnet Early Days Batch 0001 att lanseras. Ett par tusen flaskor från destilleriet i Sörviken, Bjärtrå, skickas då till försäljning. Det är inte klart vilka länder som blir aktuella, men La Maison du Whisky är verksamma i ett 50-tal länder, bland annat Japan.

Box har också tidigare exporterat, men då i mindre skala. Nu tar man det första riktigt rejäla klivet ut internationellt. Thomas Larsson betecknar det som en milstolpe i företagets historia.

Han framhåller också detta som ett långsiktigt samarbete.

– Vi producerar 400 000 flaskor om året, varav 20 procent ska säljas på den svenska marknaden och resten går på export. Därför är det fantastiskt att vi nu får tillgång till den här internationella marknaden.

Han berättar att det franska företaget är den dominerade aktören i Europa för distribution av så kallad New World Whiskys, vilket är benämningen på all whisky som tillverkas utanför Skottland.

Innan ett avtal om samarbete slöts var den franska whiskyjätten noga med att testa dryckerna som tillverkas i Sörviken.

Box Destilleri blickar nu även vidare mot Asien. Bland andra Thomas Larsson reser om sex veckor till Japan för att knyta kontakter.

– Vi ska träffa folk i whiskybranschen, arbeta upp kanaler och diskutera samarbete, säger han.