Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boverket slopar regler för vedspisar

Boverket ändrar reglerna för vedspisar avsedda för matlagning. Här är de nya bestämmelserna, skriver Västerbottens-Kuriren.

Från och med den 1 oktober tar Boverket bort reglerna för vedspisar som främst är avsedda för matlagning. Det betyder att köksspisar som eldas med ved inte längre omfattas av utsläppskraven.

Bakgrunden är att Boverket har gjort en konsekvensutredning på uppdrag av regeringen. Utredningen visar att det endast finns ett fåtal begagnade köksspisar på marknaden, och att hälsovinsterna med att reglera exempelvis utsläppen för dem är små. Boverket gör därför bedömningen att den administrativa kostnaden är större än nyttan med regelverket.

Tidigare beslutade regler för braskaminer, pelletskaminer, spisinsatser och kökspannor tillämpas däremot från den 1 oktober. Det gäller bland annat skärpta regler för verkningsgrad och utsläpp av koloxid.

Mer information om samtliga regler finns på Boverkets hemsida eller i Boverkets byggregler (BBR).

Av: Evelina Åberg/VK