Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boulekompisar i Härnösand

Boule kommer från södra Frankrike men är nu för tiden mycket populärt i hela Sverige. Boule betyder klot och det är just det man spelar med. Det är många föreningar som har stor glädje av detta spel. Och det finns många i Härnösand. Ett av gängen, SPF Seniorerna träffas några gånger i veckan både sommar och vinter. När kylan sätter in och vintern närmar sig då spelar de inomhus, precis som Prins Bertil gjorde. Han var en boulefantast och spelade också på vintern i boulehallen som byggdes till hans ära på Djurgården i Stockholm. Han har bidragit till att boulesporten blivit så populär även här.

Alla tycker det är fantastiskt roligt. Och det märks för de blir fler för varje år som vill vara med. Och att sommaren är bästa årstiden för boule, är de överens om.

-Vi har en fantastisk bana precis vid vattnet. Där är så vackert, och när solen ligger på är det riktigt skönt att spela och få träffa sina vänner vid boulebanan, säger Hulda Jonsson.

Hon har spelat i många år och tycker att det är livsviktigt att vara med.

-Det är viktigt för det sociala livet. Och det här är ren friskvård för hela kroppen och sinnet. Om någon är frånvarande undrar genast vi andra vad som hänt. För det ska mycket till för att någon av dem hoppar över en speldag, säger hon.

Ledaren Britta Skoglund delar finurligt in alla i lag med hjälp av en kortlek och med avancerade regler. Två personer i varje lag. Sedan spelar de lag mot lag. Första laget som kommer upp i 13 poäng vinner. Och det kan bli riktigt spännande ibland, då alla strävar efter att stöta bort eller hamna så nära som möjligt den lilla kulan, även kallad ”Lillen”. Ibland har de tur, ibland handlar det om skicklighet.

Tävlar mot andra lag gör de också. Då möter de Älandsbro. Men hur viktigt är det att vinna?

-Det är bara en ära att få vinna” säger Hulda ödmjukt. Men vi tränar ju också för att hela tiden bli bättre och för att kunna vinna nästa tävling.

Efter några omgångar är det dags för fika i friska luften.

-Det är minst lika viktigt, säger Hulda. Då får vi också tid att tala om allt möjligt.

Gemenskapen är tydligen det viktigaste?

-Absolut! svarar hon.

Alla har med sig eget fika. Men vissa dagar ordnar Britta något till alla. Och ibland ställer hon till med en grillkväll. Det är verkligen uppskattat. Och är det bra väder så hinner de ta en extra sväng på boulebanan innan de avslutar kvällen. Så roligt är det.

Sedan längtar de alla till nästa träff.

-Då vinner mitt lag, skämtar Hulda och alla skrattar.

Jeanette Melin

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel