Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bottenbetyg för förslag om polisnota

Annons

Regeringens beställda utredning om hur mycket idrottsaktiebolag och festivalarrangörer ska betala för polisbevakning får bottenbetyg av remissinstanserna. Konkurrensverket slår fast att klubbar som drivs som aktiebolag diskrimineras.

Inte ens Rikspolisstyrelsen är nöjd med utredaren Bo Svenssons förslag om att idrottsaktiebolag och konsertarrangörer ska betala halva bevakningskostnaden. Det är för lite anser RPS, medan idrottsrörelsen rasar mot förslagen.

Justitieminister Beatrice Ask (M) gav Svensson uppdraget före jul då hon inte var nöjd med det förslag som Björn Eriksson, som också utrett frågan, lade 2012. Han ville undanta idrotts-AB som Djurgården och AIK Fotboll, Leksands IF och Örebro från krav på polisbetalning. Det hade konsert- och festivalarrangörer, samt regeringen, svårt för.

Justitieminister Beatrice Ask utlovar ett besked om polisnotorna från regeringen under hösten.

För klubbarna och polisen och alla som är engagerade i den här frågan är det viktigt att vi får ett beslut så snart som möjligt. Tiden är väsentlig, säger Ask.

TT: Tidigare har man fått intrycket av att du tycker att idrottsaktiebolag ska betala för polisbevakning eftersom det är en konsekvens av den verksamhetsform de valt? Tycker du det fortfarande?

Ja, jag har ingen anledning att ändra uppfattning, säger Ask och tillägger: Men det är många olika aspekter som ska vägas in och det är ingen tvekan om att vi har stora bekymmer med den ordning som är. Därför har vi haft två utredningar.

Ask gav utredaren Bo Svensson det uttryckliga uppdraget att leverera ett förslag om hur idrottsaktiebolags och konsert-, mäss- och festivalarrangörers notor för polisbevakning ska minskas, men att de ska betala en del av kostnaden. Svensson föreslog en halvering av notorna.

Regeringens samordnare mot idrottsvåld, Björn Eriksson, föreslog förra året att idrotts-AB ska slippa notorna och jämställas med ideella föreningar, så att till exempel AIK Fotboll AB och den ideella föreningen IFK Göteborg behandlas lika.

AIK Fotboll lockar i en annons åskådare med devisen "Gå två-betala för tre!", inför helgens match på Friends Arena och hävdar att åskådarna i och med de höjda biljettpriserna också betalar för polisens bevakning.

I ett pressmeddelande säger vd:n Thomas Edselius att det är ett "skitdåligt erbjudande".

"Faktum är att den publik som gillar vissa fotbollsklubbar eller festivaler behöver betala påslag för en tjänst som är skattefinansierad för alla andra", säger Edselius i pressmeddelandet.

AIK Fotboll och AIK Hockey fick under förra året notor på tillsammans 5,2 miljoner kronor, Djurgården Fotboll och Hockeys notor landade på 2 miljoner, Hammarby Fotboll fick krav på 362 000 och Örebro SK Fotboll 263 000, för att nämna några.

Under 2011 skickade polisen runt om i landet ut fakturor för bevakning till idrottsaktiebolag, mäss- konsert- festival- och dansarrangörer på cirka 5 miljoner kronor. Förra året steg det till drygt 21 miljoner.

Både Folkpartiets och Centerpartiets rättspolitiska talespersoner, Johan Pehrson och Johan Linander, anser att det är hög tid för deras partier och den regering de tillhör att ge besked.

Vi tycker också att det har tagit för lång tid, säger Johan Linander.

Även om de två utredningar som regeringen beställt har inneburit besvikelser går det inte att utreda saken en tredje gång.

Linander säger att Centern vill att polisen ska kunna ta betalt, men inte som regel, även i fortsättningen.

Det ska inte vara fri dragningsrätt på samhällets resurser, men i normalfallet ska polisen inte fakturera för bevakning, säger Linander som inte vill att det ska göras skillnad på klubbar som drivs som aktiebolag och klubbar som är ideella föreningar.

Johan Pehrson vill ha likabehandling, som första alternativ.

Är det ett kommersiellt präglat arrangemang, fotboll eller konsert, så är det rimligt att göra en viss begränsad debitering, säger Pehrson.

Han tillägger att FP också kan tänka sig att helt avskaffa notorna eftersom klubbarna nu är mycket mer mogna och säkerhetsmedvetna än tidigare. Men det nuvarande läget är orättvist och ohållbart.

Mer läsning

Annons