Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Böter hotar smutsigt Visbyslakteri

Annons

Scans slakterilokaler i Visby är så smutsiga att kött riskerar att bli otjänligt eller hälsofarligt - trots en rad tidgare påpekanden. Om inte bristerna avhjälps omedelbart hotar ett vite på 50 000 kronor.

Visbyslakteriets bristande hygienrutiner har varit en följetong det senaste året. Besiktningsveterinärer har vid en rad tillfällen slagit fast att företagets rutiner inte säkrar att lokalerna är rena och i gott skick.

Inte heller garanteras att den utrustning som kommer i kontakt med livsmedel rengörs och desinficeras tillräckligt ofta för att hindra att livsmedlen blir otjänliga eller skadliga för hälsan. Trots flera besök och påpekanden kvarstår enligt Livsmedelsverket allvarliga brister i städ- och diskrutinerna.

Verket påpekar i vitesföreläggandet att om utrustning som kommer i kontakt med livsmedel inte är ren, kan det innebära oacceptabla risker för människors hälsa. Scan har yttrat sig över den allvarliga kritiken, men det förändrar inte verkets krav.

Kravet på omedelbar bättring är kopplat till ett löpande vite på 50 000 kronor, vilket innebär att det döms ut varje gång som Visbyslakteriet inte uppfyller EU:s allmänna hygienkrav.