Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadssegregationen har fördubblats

Annons

På tjugo år har bostadssegregationen i Sverige fördubblats, enligt siffror från SCB som Ekot tagit fram. I områden med hög andel invånare med utländsk bakgrund är också standarden lägst.

I den tiondel av postnummerområden i Sverige som har högst andel människor med bakgrund i ett annat land har den andelen fördubblats mellan 1990 och 2010. I den tiondel av Sverige som har lägst andel människor med utländsk bakgrund har andelen däremot legat i stort sett stilla.

Trenden är densamma i hela landet enligt Ekot, men skarpast är uppdelningen i Malmö och Stockholm. I Rosengård och Rinkeby har mer än nio av tio bakgrund i ett annat land.

Att vissa områden har en hög koncentration av människor med utländsk bakgrund är inget problem i sig, enligt Irene Molina, professor i kulturgeografi vid Institutet för bostads- och urbanforskning, Uppsala universitet.

Problemet är att de områden där segregationen har ökat också är områden med hög arbetslöshet, trångboddhet, dålig standard på bostäderna och andra brister i välfärden. Vi bor inte bara separerat, vi har olika levnadsvillkor.

En av orsakerna till segregationen är diskriminering på bostadsmarknaden, enligt Molina. Det gäller människor med utländsk bakgrund och särskilt utomeuropeisk.

Först när bostadssegregationen förknippas med maktlöshet blir den problematisk, enligt statsminister Fredrik Reinfeldt (M), som förklarar den fördubblade segregationen med en hög invandring i Sverige och att alla själva får bestämma var bostaden ska ligga.

Det är inte automatiskt problematiskt att de som kommer från ett annat land vill bo nära landsmän från det gamla hemlandet. Den verkliga utmaningen är att kunskapsmässigt rusta dem, så att de får jobb och att de lär sig svenska på ett sätt att de kan röra sig i det svenska samhället, säger Fredrik Reinfeldt till TT.

Statsministern påpekar att han inte vill låta myndigheter bestämma var människor med utländsk bakgrund ska bosätta sig.

Politiska motståndare till mig vill ju göra den förändringen. De vill tala om var folk ska bo och därmed ta bort en grundläggande frihet. Jag vill bevara möjligheten att fatta egna beslut, då leder det ofta till att man söker sig till områden där det finns många med samma bakgrund. Men återigen, det kan bli problematiskt vid maktlöshet, säger Reinfeldt.

SCB:s definition av utländsk bakgrund är att en person är född i utlandet eller har båda sina föräldrar födda utomlands.

Mer läsning

Annons