Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grafiskt, bohemiskt, lyxigt eller pastelligt – skapa ett badrum som är en del av hemmet

Glöm det hårt kliniskt inredda badrummet med accentfärger i starka kulörer. Nu är det en del av hemmets övriga inredning med möbler, lampor, krukväxter, ljusstakar och tavlor. Allt efter smak och person – precis som vilket annat rum som helst.

Annons
Det blir allt populärare att inreda badrummet mer ombonat med krukväxter, ljusstakar, lampor och möbler. ”Badrummet blir i större utsträckning en del av det övriga hemmet

Hallen och badrummet är områden av hemmet som har behandlats något styvmoderligt inredningsmässigt. Detta trots att hallen är det första vi möts av när vi öppnar ytterdörren, och badrummet är en välbesökt plats av såväl gäster som de som huserar i bostaden. Men med den nya trend som är på frammarsch får åtminstone badrummet upprättelse.

– I dag är hemmet en statussymbol man gärna vill visa upp, och är det något rum som middagsgästerna garanterat kommer att besöka så är det badrummet. Då är det förstås viktigt att det luktar gott och är fint där, säger Josephine Sundström, inredare och stylist.

Vi går mer och mer mot att badrummet tydligare blir en del av resten av bostaden stilmässigt. Det vanliga är att det hänger ihop med övriga rum, men det går också att göra badrummet till en oas med egen karaktär om man så vill. Dörren är oftast stängd och rummet är på så sätt lite fristående.

Läs även:  Färre prylar gav Johan och Elisabeth frihetskänsla

– Nu vill vi skapa en harmonisk atmosfär där vi trivs att vara. Vi har gått från det kliniska badrummet med färgstarka accenter till ett badrum som känns mer rumsligt, med detaljer som kan hittas i alla hemmets rum.

Josephine Sundström menar att trenden har funnits ett tag på boutiquehotellen, som är mer än en plats att spendera natten på. De vill ge sina gäster en helhetsupplevelse genom känsloupplevelser och atmosfär.

– Boutiquehotellen har länge haft den mer rumsliga känslan i badrummen, med fristående handfat, växter och fina skåp. Men nu har det spridit sig och stora företag har exempelvis börjat tillverka badrumsinredning i naturmaterial som trä, läder och metall.

Små detaljer som krukväxter, inramade tavlor och ljusstakar gör stor skillnad, och fungerar även i mindre badrum.

När utbudet växer och kedjorna hakar på blir det lättare för folk att inreda badrummen mer personligt och med större variation än tidigare. Vilken stil man väljer är förstås individuellt, men man ser ändå några olika badrumstrender breda ut sig.

– Dels den lyxiga med detaljer i mässing och ljuskrona i taket, dels den bohemiska med naturmaterial. Vill man gå "all in" med den lyxiga stilen kanske det passar bättre i en större våning, men den kan också appliceras i ett enklare vitt badrum. Då kan man anpassa den och exempelvis stanna vid en personlig badrumslampa, knoppar och krokar i mässing.

För Plus-kunder: Veckans bostadsaffärer – så mycket fick grannen för sitt hus

När det gäller lampor och annan elektricitet i badrummet får man ha koll på säkerhetsklassningen. Badrummet är indelat i olika zoner, som har särskilda bestämmelser. Belysning och elektriska apparater märks med IP-klass som anger graden av skydd mot vatten och damm. För varje zon finns en lägsta IP-klass som får användas just där.

Något Josephine Sundström tycker är en bra tumregel att hålla sig till är att inte kompromissa med det funktionella. Genom att hitta alternativa lösningar för exempelvis spegel, handfat och förvaring behåller du det praktiska – men får en snygg inramning,

– Varför inte byta ut det klassiska badrumsskåpet mot en vanlig spegel? Runda speglar är populärt nu och blir väldigt snyggt ihop med en lampa i exempelvis glas eller metall ovanför.

När badrummen blir en del av det övriga hemmets inredning blir atmosfären mer inbjudande. Den som har plats för en sittplats kan till exempel lägga en ansiktsmask och sätta sig ned och läsa en stund.

Men vi ska inte nalla på förvaringen, bara byta ut den mot snyggare lösningar. Som ett gammalt träskåp, till exempel.

– Det är bra om det är ett äldre skåp som är lite härdat. Om det är nytt ska man vara lite försiktig, eftersom trä kan spricka. Ett alternativ är ett snyggt skåp i plåt och glas som håller bättre mot fukt.

Den som har ett lite större badrum kanske vill ha en stol av något slag i rummet. En ytbehandlad korgstol i rotting gjord för utomhusbruk står emot fukt och väta bra. Vill man kan man piffa upp den med några kuddar eller en pläd. Allt utifrån badrummets storlek, planering och hur det är tänkt att användas.

– Vill man ha en tygfåtölj som riskerar att fuktskadas kanske man kan köpa en billigare second hand, som kan bytas ut när den har gjort sitt.

Läs också: Familjen Sundh bor i en tvåa – här är fem tips för trångbodda familjer

En annan populär badrumsuppdatering är att byta ut det klassiska handfatet mot ett fristående i exempelvis natursten eller mässing. Det ger också utrymme åt att sätta din personliga prägel på bänken under, du kanske väljer en i trä eller marmor till exempel.

– Nu finns det också ett större utbud av badrumsmattor som har en mer rumslig design, men som fortfarande är gjorda i material som passar där du går med blöta fötter. Är det längre bort i rummet kan man ha vilken matta som helst.

Gardiner och duschdraperi i vattenavvisande linne, gröna växter, ljusstakar, inramade tavlor. Men var går gränsen egentligen, kan det bli för mycket?

– Min personliga gräns går där det blir opraktiskt. Det får inte vara på den nivån att man har saker i badrummet som inte får bli blöta och måste bäras ut när man ska duscha, säger Josephine Sundström och fortsätter:

– Anpassa efter badrummets storlek, så att det inte blir överbelamrat med saker. I mitt eget lilla badrum hemma har jag trähyllor med lådor för förvaring, en inramad tavla på väggen, en liten kvist i en vas, ett ljus, golvväxt och en lite mer rumslig badrumsmatta. Även de små detaljerna gör stor skillnad.

Frida Anter/TT

Små detaljer som krukväxter, inramade tavlor och ljusstakar gör stor skillnad, och fungerar även i mindre badrum.

Trendiga inredningsstilar för badrummet

Grafiskt. Metalldetaljerna, som exempelvis handdukstorkare, krokar och knoppar, är svarta i stället för silverfärgade. Glasvägg med metallspröjs i svartsom duschvägg och vitt kakel med fasade kanter och vit fog.

Bohemiskt. Naturmaterial som läder, trä och linne. Exempelvis ett gammalt träskåp, läderhandtag, samt en korgstol som tål fukt och väta. Färger som beige, grått och vitt.

Lyxigt. Detaljer i mässing och ljuskrona i taket. Passar i större badrum där det även finns utrymme att placera exempelvis en fåtölj och en härlig matta en bit från duschen.

Pastell. Andas 1980-tal, kakel i ljusa pastellfärger som mintgrönt, puderrosa och grått. Passar bra ihop med detaljer i mässing.

Vi har sett trenden med mer rumsligt inredda badrum på produktbilder och hos boutiquehotellen sedan några år tillbaka.

Annons

NATTENS NYHETER: Kofotstjuvar slog till mot Intersport i Härnösand – flydde i vit skåpbil

God morgon! Här kommer en uppdatering av vad som har hänt.

Annons

Nattens nyheter

Inbrottstjuvar med kofot gick loss på Intersport i Härnösand – försvann i vit skåpbil

Två misstänkta inbrottstjuvar söks av polisen efter att de utlöst ett larm på Intersport i Härnösand under natten mot fredag.

Medelålders mopedist blev ett fall för polisen – blåsning visade på onykterhet

En man i 50-årsåldern misstänks för rattfylleri efter att ha stoppats av en polispatrull norr om Kramfors på torsdagskvällen.

Larm om trädhinder på väg 334 i Kramfors kommun

Trafikpersonal larmades på torsdagskvällen om att begränsad framkomlighet rådde på väg 334 norr om Lugnvik i södergående riktning.

Räddningstjänsten ryckte ut till Vemyra ungdomshem – mindre brand släcktes snabbt

Räddningstjänsten larmades sent på torsdagskvällen till en brand på Vemyra ungdomshem nära Sollefteå.

Morgonens toppnyhet

Friluftsliv är en stor del av Örnsköldsviksbornas vardag enligt en ny rapport. Håkan Forsberg från Hörnett har ganska nyligen börjat med vandring och tycker att allt man kan tänkas vilja se och göra finns inom rimligt avstånd.

Friluftsliv en viktig del av vardagen för Ö-viksborna: "Det finns inget bättre ställe"

Tre gånger har Örnsköldsviks kommun tilldelats utmärkelsen "Sveriges friluftskommun". Inte helt oväntat är friluftsliv ett viktigt inslag i livet för Örnsköldsviksborna och allt finns serverat direkt bakom husknuten.

Sport

Finland vann rättvist därför att Jukka Jalonen körde över Rikard Grönborg i coachmatchen, skriver sportens och Hockeypuls krönikör Per Hägglund.

Hägglund: Mod slog feghet – Grönborg orkade inte med de tuffa besluten

"Vilken sensation, Finland slår ut Tre Kronor", vrålade Chris Härenstam när Sakari Manninen smackade upp pucken i Henrik Lundqvists vänstra kryss. Vadå, sensation? Det var fullt rättvist, för Finland vann för att mod slog feghet.

Tipsa oss

Har du ett nyhetstips, eller vill komma i kontakt med oss på redaktionen? Tipsa oss här, skicka sms/mms till 72023 (inled meddelandet med allehanda) eller mejla tips@allehanda.se.

Ladda ner våra appar – och få senaste nytt direkt i din mobil

Allehanda.se

E-tidningen Örnsköldsviks Allehanda

E-tidningen Tidningen Ångermanland

Följ oss på sociala medier

► Facebook ► Twitter ► Instagram

Ha en trevlig dag!

Annons

Friluftsliv en viktig del av vardagen för Ö-viksborna: "Det finns inget bättre ställe"

Tre gånger har Örnsköldsviks kommun tilldelats utmärkelsen "Sveriges friluftskommun".
Inte helt oväntat är friluftsliv ett viktigt inslag i livet för Örnsköldsviksborna och allt finns serverat direkt bakom husknuten.
– Naturen är det bästa med Örnsköldsvik, säger Marielle Närvä.

Annons
Friluftsliv är en stor del av Örnsköldsviksbornas vardag enligt en ny rapport. Håkan Forsberg från Hörnett har ganska nyligen börjat med vandring och tycker att allt man kan tänkas vilja se och göra finns inom rimligt avstånd.

Under den gångna hösten och vintern gjordes en enkätundersökning där 799 personer i Örnsköldsvik svarade på frågor om fritid och utevistelse i kommunen.

Resultaten är tydliga – friluftsliv och tillgång till skog och mark är av stor vikt för boende i kommunen.

Den vanligaste uteaktiviteten är nöjes- och motionspromenader tätt följt av att vistas i skog och mark.

Men även utomhusbad, trädgårdsarbete och båtturer är något som ligger högt upp på listan över friluftsaktiviteter.

Skuleskogen, Åsberget, Hörnsjön och Trysunda är några av favoritställena.

– Örnsköldsvik är jättebra när man vill börja med friluftsliv. För min del fattas inget, säger Håkan Forsberg från Hörnett.

Friluftsliv är ett intresse som vuxit fram sista året.

– Jag har ändrat spår helt från att vara motorfantast. Det jag gillar mest är att vandra, helst långvandring och att bo i naturen. Det funkar jättebra här, det finns massa ställen att vara på.

Marielle Närvä från Umeå och Ahmed Al-Majidy från Örnsköldsvik tillsammans med hunden Junior är ute i skog och mark varje dag.

Två andra som gärna tar vara på naturen är Ahmed Al-Majidy från Örnsköldsvik och Marielle Närvä från Umeå, men med rötter i Örnsköldsvik.

Tillsammans med hunden Junior blir det mycket tid utomhus.

– Vi är vid Hörnsjön typ varje dag. Är vi lediga brukar vi åka till Ögeltjärn eller Höglandssjön. En anledning till att man tar sig ut är för att är så fint här. Naturen är det bästa med Örnsköldsvik, säger Marielle Närvä.

– Det är fint här och det finns mycket att se. Man blir lite hemmablind och uppskattar det kanske inte så som man borde göra, säger Ahmed Al-Majidy.

Även de känner att allt man kan tänkas behöva i friluftsväg finns lättillgängligt.

– Vi har allt från klättring, fiske, vandring och uteträning till skridskor, slalom och skoteråkning, säger Ahmed Al-Majidy.

Båtliv är en viktig del i Tomas Rydmans vardag. Enligt honom är Örnsköldsvik svårslagen när det handlar om närhet och kvalité.

Men det är inte bara landkrabbor som trivs. Tomas Rydman från Örnsköldsvik har hållit på med båtar i närmare 40 år och trivs som fisken i vattnet.

– En stor del av sommarhalvåret går till båtar. Som det är nu är det suveränt. Det finns inget bättre ställe. Båtplatsen är centralt i stan och vi har en fantastisk skärgård. Det finns allt, massa öar, trevliga fiskelägen och många ställen att lägga till, säger han.

– Tillgången till det här är en anledning att jag stannar kvar i Örnsköldsvik. Jag tror inte att man kan få det bättre. Jag har fem minuter till jobbet, fem minuter till båten och fem minuter ut till havet. Det är svårt att hitta andra ställen med de möjligheterna.

Maximilian Olson, från Sund berättar att han behöver komma ut i naturen för att få varva ner och känna ett lugn. Med ställen som Hörnsjön bakom knuten finns det alltid ett lämpligt ställe i närheten.
Margareta Zakrisson från Örnsköldsvik gillar att springa och träna i naturen.

Annons

Modo förlorare när spelschemat presenterades: "Vi jobbar på en del justeringar"

Annons

Hus vid havet utanför Ö-vik sålt för över 4 miljoner – här är hela listan över nya fastighetsköp i Ångermanland

Annons