Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Expertens knep: Så gör du om en möbel – och här är tips på bra sommarprojekt

Klä om en soffa? Kanske inte. Men limma fast ett stolsben eller måla en byrå, javisst! En hel del möbelrenovering kan du fixa själv. Låt sommarens projekt bli en möbel – möbelrenoveraren hjälper dig med tips och tricks.

Annons

Att sätta ny sadelgjord under en sittdyna är inte omöjligt alls – men det kräver ett särskilt verktyg för att bli tillräckligt spänt.

En ranglig stol som någon redan har försökt limma – det är kanske den vanligaste pjäs som kommer in till Anna Löfstrands möbelrenoveringsfirma Löfstrands verkstad i Hägersten i Stockholm.

– Ofta har folk försökt själva, men benet blir löst igen. Tricket är att ta bort alla gamla limrester, limma igen och använda en tving att dra ihop med när limmet torkar, säger Anna, som är utbildad möbelsnickare och möbelrenoverare.

Hon tar emot och renoverar möbler, men köper också slitna möbler som hon fräschar upp och säljer vidare.

– Jag målar ofta om möblerna, slipar slitna ytor och lägger ny ytbehandling, eller klär om dynor och sitsar.

Möbelsnickare Anna Löfstrand tar emot möbler som hon renoverar, men köper också själv slitna som hon fräschar upp och säljer vidare.

Anna Löfstrand behåller gärna originalutseendet om det är möjligt, men om de är för skadade eller slitna kan de behöva målas om eller förändras lite.

– Visst kan det kännas tråkigt om någon kund gärna vill måla över en fin teakmöbel fast det inte behövs, men man får göra som man vill. Jag är inte så puritansk, säger Anna och visar två vackra karmstolar från 1700-talet som hon har målat om och klätt om sitsarna på.

Läs också: Mamma, pappa, pappa, barn – välkommen in till polyfamiljen

– Det finns de som tycker att man inte bör använda hårdvaxolja till exempel, utan shellack. Men om möbeln blir som i originalskick med modernare material som är mer lättjobbade och hållbara tycker jag att det är bra.

Ibland är det ändå roligare att måla för att man ser så tydlig skillnad, tycker Anna Löfstrand.

– Om man har en ful stol och målar den så blir den fin. Limmar man ett glappande ben ser ju stolen likadan ut sen ändå, det känns inte lika roligt.

Den lilla byrån var målad i gräsliga 1980-talsfärger som Anna Löfstrand skrapade bort. Hon målade den sedan vit, och lådan grå, som hon sett på andra 50-talsmöbler.

Ommålade möbler kan också vara svåra att återställa till originalskick.

– Det är svårt att ta bort färg, det blir ofta mycket kvar i porerna när man skrapar och slipar. Om det är en möbel i genomgående trä kan man slipa ned det ordentligt, men det funkar ju inte på faner.

Bättre då att måla om den i en färg man gillar, som Anna gjorde med en liten byrå hon fick in.

– Den var helt gräslig i någon slags 1980-talsturkos målning med mörkare partier. Det var plastfärg som lossnade lätt, under var det teak men den gick inte att rädda. Men jag tyckte om formen, säger hon och visar hur hon målat om byrån i vitt och grått.

Läs också: Tips: Cecilias fiffiga kökstavla gjorde succé på Facebook – se hur du kan spara både tid och pengar

Ett annat tips om ovansidan på en byrå är sliten är att måla allt utom lådorna. En klassisk slitskada som uppstår på byråer och bord är att lacken nöts bort och spricker upp. Ofta finns ringar från krukor eller vaser, och där det har blivit en liten fuktskada har ytbehandlingen börjat släppa.

– Äldre möbler tål ofta inte att man ställer koppar eller glas på dem hur som helst - förr använde man ofta underlägg och var mer rädd om dem.

Anna Löfstrand brukar skrapa bort ytbehandlingen på sådana möbler och lägga på ny - hårdvaxolja är en favorit.

– Träet slits på ett bättre sätt än till exempel en lackad yta, där en repa kan störa väldigt mycket i det blanka.

Anna Löfstrand valde att ta bort hyllans ryggskiva för att göra den luftigare. Hon har också skrapat bort den gamla ytbehandlingen och behandlat möbeln med hårdvaxolja.

Anna Löfstrand tycker att man kan stå för den mesta enkla möbelrenoveringen själv, bara man är noggrann och tar reda på hur man ska göra för att det ska bli bra.

– Viktigast är ett bra grundjobb. Stolsbenet börjar vicka igen för att man inte har gjort rätt, färgen blir ojämn och släpper om man inte rengör och slipar innan man målar.

Det är inte heller alla ytbehandlingar som passar ihop – gammal färg eller bets kan lösas upp, läcka igenom och missfärga nästa ytbehandling.

– Är man osäker kan man prova lite på ett ställe som inte syns så mycket för att veta om det funkar. Men gör man ett bra underarbete och grundmålar så brukar det inte vara några problem.

Anna Löfstrand använder sig ofta av en skrapa för att ta bort gammal ytbehandling från möblerna. Här från en liten lackad byrå.

Annas tips för möbelrenovering

Var noga med underarbetet. Skrapa eller slipa innan du gör en ny ytbehandling. Om ytan är målad räcker det med att tvätta och slipa.

Måla med pensel för en mer levande känsla. Roller kan göra resultatet prickigt.

Putsa upp beslag och metalldetaljer med metallputs.

Se till att ha bra penslar som inte fäller så mycket. Bättre penslar har fler strån, så de tar upp mer färg och går snabbare att måla med.

Teakolja är bra för att dölja små skavanker och repor, även för möbler som inte är av teak. Olja in dina trämöbler någon gång i halvåret så att de inte torkar och spricker.

Om en låda kärvar kan du gnida med stearin i spåret. Har den svällt och är svår att skjuta in kan du sandpappra eller slipa på ovansidan av lådkanten.

Arbeta alltid i träets längdriktning, oavsett om du slipar, sandpapprar eller skrapar.

Välj rätt färg för rätt sak. Berätta i färgaffären vad du ska göra så kan de hjälpa dig att köpa rätt grejer.

Om den underliggande färgen läcker igenom på något ställe kan du pensla på shellack just där.

Anna Löfstrand, möbelsnickare och möbelrenoverare, restaurerar ett bord åt en kund. Hon har skrapat bort ett tjockt lager med olja och bets, sedan lagt på teakbets och hårdvaxolja utan pigment.

Så målar du om en stol

Tvätta av eventuell smuts med målartvätt eller bara diskmedel och vatten. Låt torka.

Skrapa av löst sittande eller flagnande färg.

Slipa lätt, bara för att rugga upp ytan så att färgen fäster.

Grundmåla med grundfärg. Dutta inte utan se till att dra hela penseldrag, hela vägen ut, träets längdriktning. Låt torka.

Måla med snickerifärg. Gärna halvblank, då är det lätt att torka av ytan om den blir smutsig. Ofta behövs tre-fyra lager. Låt torka emellan.

Möbelsnickaren Anna Löfstrand sätter tillbaka beslagen på en stol från 1700-talet.

Annons

Fyra dagar till derbyt – då föll Domsjö ihop totalt i genrepet: "Tror det kan vara bra för oss"

Annons

200 skönheter ställdes ut i Sollefteå Big Meet – se några av alla läckra nostalgibilar som fanns med på utställningen

Annons

Massor av heta känslor i derbyt – Dannberg fick lämna bänken: "Det där var löjligt"

Annons

Nova är synskadade Elisabets femte ledarhund: "För mig är hunden ett fantastiskt hjälpmedel och har blivit en livsstil

Hunden är människans bästa vän.
Det påstås i ett gammalt ordspråk och Elisabet Bodén, 65 år, i Sollefteå är beredd att skriva under på det alla dar i veckan.
– För mig har hunden blivit en livsstil, säger Elisabet.

Annons
SRF:s konsulent Roger Lindahl inskolartjänstehunden Nova med Elisabet Bodén i Sollefteå.

Elisabet Bodén är blind på båda ögonen och har en ledarhund. Det har hon haft ända sedan hon var 29 år gammal och nyligen inkvarterades labradoren Nova, två år, hemma hos Elisabet i parhuset på Önsta i Sollefteå.

Ledarhunden Nova är Elisabets femte i ordningen och då förstår ni bättre vilken betydelse hunden har för henne. Framför allt i egenskap av ledarhund, men även som sällskap.

– Innan jag fick min första hund kändes det jätteobehagligt. Jag ville inte vara den som skulle bestämma över en hund, berättar Elisabet.

Men så småningom övertalades Elisabet att pröva en ledarhund. Året var 1981 och hon läste sista terminen på socialhögskolan i Lund.

Elisabet Bodén förlorade synen helt vid 15 års ålder. Sedan hon var 29 år har hon haft en tjänstehund som hjälpmedel.

En dressör från Hundskolan i Sollefteå, Hans Magnusson, flög ned till Skåne och assisterade Elisabet och hennes ledarhund i en vecka. Och hon blev såld direkt. Elisabet och ledarhunden fann varandra omgående:

– Vi tränade mycket, gick på skolan, på affärer och på posten. På den tiden fanns det nämligen ett postkontor att gå till, säger Elisabet och ler.

Men det hon kommer ihåg allra bäst var varken besöken på skolan, i affären eller på posten, utan det var alla stopp på olika uteserveringar och glasskiosker.

– Det var nästan omöjligt att passera en uteservering eller en glasskiosk utan att hunden markerade att han ville stanna, och jag kan väl erkänna att intresset var ömsesidigt, skrattar hon.

Labradoren Nova som kommer från Norge är Elisabets femte tjänstehund.

Efter utbildningen i Skåne flyttade Elisabet till Kalmar där hon arbetade som socionom under tiotalet år och sedan gick flyttlasset norrut hem till Sollefteå där hon nu lever som pensionär.

Hon har under resans gång haft ytterligare tre hundar efter den hon skaffade i Lund, och alldeles nyligen kom det senaste tillskottet med flyg från vårt grannland Norge. En väldigt fin och levnadsglad labrador som håller på att skolas in med hjälp av Roger Lindahl från Sollefteå, också en glad prick som har många års erfarenhet av arbete som dressör på Hundskolan i Sollefteå och innan pensioneringen nyligen jobbade han som konsulent i tio år för SRF, Synskadades Riksförbund.

– Jag hoppar in och jobbar lite extra emellanåt och framför allt passade det här bra genom att det var i Sollefteå med Elisabet, säger Roger.

Här tränar Elisabet och Nova vid en trottoarkant. De har dock blivit färre, många har jämnats med marknivå,  vilket har försvårat för Elisabet när hon är ute och promenerar.

Roger och Elisabet, samt labradoren Nova, ska träna tillsammans i tio dagar uppdelat i två omgångar på vardera fem dagar.

Nu är den första kursen avverkad och där låg fokus på att gå "naturliga" vägar. Alltså sträckor där Elisabeth oftast går till vardags, men som Nova av förklarliga skäl aldrig gått på tidigare. Det handlade om promenader från hemmet på Önsta och ned på stan, ett par olika motionsslingor samt att hitta lämpliga rastplatser i närområdet:

- Samarbetet mellan Elisabet och Nova har fungerat bra. Möjligen upplever vi Nova som lite mjuk och försiktig nu i början, men det kommer att ge med sig. Ett stort plus är att hon går på och har ett bra tempo i sig, hon är pigg och glad, berömmer Roger.

Hunden har blivit en livsstil för synskadade Elisabet Bodén.

Trots att Elisabet inte har någon synförmåga alls kan hon miljön i Sollefteå väldigt bra. Visst uppstår det en del komplikationer emellanåt, men överlag fungerar det väldigt bra för henne. Utöver alla promenader besöker hon ofta badhuset Aquarena och deltar i Yogapass på Önstaområdet.

Roger Lindahl under inskolningen med hunden Nova som ska vara ett hjälpmedel för synskadade Elisabet Bodén i framtiden.

– Men förutsättningarna att vistas i utemiljö för mig som synskadad har inte blivit bättre med åren. Flera stolpar vid övergångsställen har försvunnit och många trottoarkanter har jämnats med marken vilken gör det lite svårare för mig. Fast det är ju ingenting som jag kan påverka utan det är bara att gilla läget.

Hunden Nova är två år gammal och flögs hit från Norge nyligen. Hon har redan visat fina färdigheter som ledarhund.

Däremot vill Elisabet ta tillfället i akt och genom den här artikeln skicka en hälsning/uppmaning till framför allt alla Sollefteåbor:

– När jag kopplar min ledarhund, utanför en affär exempelvis, behåller jag selen på hunden och då vill jag inte att någon ska gå fram och störa hunden genom att exempelvis klappa eller leka med den. Därför vill jag att folk respekterar det och låter den vara i fred, vädjar Elisabet.

När Elisabet ska rasta Nova tar hon av selen och använder koppel istället.

Roger Lindahl inflikar:

– Har hunden sele på sig är det tabu att klappa eller i någon form leka med den. Då är den i arbete.

Jag var skeptisk till en tjänstehund i början, men inte nu längre. Det är ett fantastiskt stöd för mig, säger Elisabet.

Annons