Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bostadsproblem även på landsbygden

Vackra naturbilder och kärleksfulla Norrlandsskildringar. Jonna Jintons bloggande har nu lett till att fler söker bostäder i inlandet.

Annons

"Jag längtade efter luften, skogen, tystnaden och att gå barfota på ängen en juninatt i midnattssolen". Så beskriver 22-åriga Jonna Jinton valet att flytta från Göteborg till Grundtjärn för ett och ett halvt år sedan.

Hon återvände till rötterna, till det område där hennes mamma är uppvuxen och där familjen spenderat somrarna. Inledningsvis bodde hon i den gamla byskolan, men i höstas flyttade hon in i familjens sommarstuga.

Genom bloggen, som finns på allehanda.se och har 2 200 unika besökare om dagen, berättar hon om livet på landsbygden i både text och bild. Här ryms allt från vedklyvning, norrsken, långa bilfärder och skogspromenader.

– Jag förevigar det jag ser. För mig har Norrland alltid varit exotiskt och jag har fortfarande en romantisk bild av Norrland.

I och med att bloggen växt, har Jonna blivit en inspirationskälla för sina läsare. Numera får hon varje vecka e-postmeddelanden och bloggkommentarer från personer som söker fastigheter i området.

– Jag trodde jag var den enda som ville bo så här. Men det verkar finnas hur många som helst som har den drömmen, jag märker att många längtar bort från stadslivet. Sedan finns det norrlänningar som vill flytta tillbaka, som ser det de har lämnat. Många har fått upp intresset för Västernorrland, säger hon.

Förfrågningarna kommer främst från unga människor som bor i södra Sverige.

– De som är i 20-årsåldern blir inspirerade av bloggen, men de har ofta – på grund av studier eller arbete – inte möjlighet att flytta upp. Men de som är lite äldre frågar om det finns lediga hus.

– Om det hade funnits tio hus till salu, så hade jag kunnat få dem sålda direkt. Jag skulle bara kunna åka runt och söka hus åt folk, säger hon med ett skratt.

Jobbfrågan då?

– På ett sätt är det nästan enklare att få jobb på ett sådant här ställe, än i stan. Här är det lättare att få kontakt och grannarna hjälps åt på ett annat sätt. Nu kan man ju jobba så mycket hemifrån, det gäller bara att se möjligheterna, säger Jonna, som förutom att driva bloggen även tillverkar smycken.

Hittills har två bloggläsare från södra Sverige, utan någon tidigare koppling till Jonna eller bygden, tagit steget. Den ene har flyttat till Undrom och den andre söker fastighet i Junsele. Nyligen var en läsare från Uppsala uppe för att titta på ett hus.

Men för att fler ska lockas till bygden, tror Jonna Jinton att några saker måste förbättras, till exempel det mobila telefonnätet och transporterna. Bostäder är ett problem även på landsbygden – men av annorlunda karaktär än i storstadsområdena.

– Det finns många tomma hus, men de är inte till salu. Blir de till salu, så hamnar de inte på till exempel Hemnet, utan då kanske det är barn eller släktingar som tar över.

Tillsammans med riksdagsledamoten Emil Källström (C) vill Jonna Jinton nu verka för att möjligheterna att flytta ut på landsbygden förbättras.

– Vi ser en tydlig trend, att folk inte flyttar dit det finns jobb, utan där de vill bo, säger Emil Källström.

Deras förhoppning är till exempel att olika aktörer – från byalag till offentliga institutioner – ska samarbeta kring frågan att tomma eller övergivna fastigheter kommer ut på marknaden.

– Man skulle behöva ta ett samlat grepp på det. Om folk går runt i tron att ingen vill köpa husen, då kommer de heller inte ut till försäljning. Det är en liten utmaning för det civila samhället, kommunen och länet, säger Emil Källström.

I Grundtjärn, hemma hos Jonna Jinton, fortsätter frågorna om lediga fastigheter att trilla in.

– Ett drömscenario vore att byarna häromkring började leva, att skolan i Myckelgensjö startade igen, att folk söderifrån flyttar upp och att husen som står tomma säljs till människor som vill bo här, säger hon.