Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadspriserna stiger

Annons

Bostadspriserna fortsätter att sakta men säkert stiga. Stor efterfrågan och ett relativt litet utbud driver upp priserna - en trend som ser ut att hålla i sig under hösten.

Enligt de senaste siffrorna från Mäklarstatistik har villapriserna i riket den senaste månaden stigit med 1 procent och priserna på bostadsrätter med 3 procent. Under den senaste tremånadersperioden har villapriserna ökat med 2 procent medan priserna på bostadsrätter fallit med 1 procent. På 12 månaders sikt har bostadsrätterna i riket stigit med hela 14 procent.

Men den siffran är litet osäker. Frånvaron av dyra Stockholmslägenheter under sommaren gör den siffran osäker, säger Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån. De bostäder som kommer ut på marknaden nu säljs relativt snabbt, vilket gör att utbudet inte byggs på. Det gör också att priserna fortsätter att stiga även om takten inte är så hög,

Det som sticker ut i dagsläget är att den tröga Malmömarknaden nu börjar ta fart, säger Nykvist.

Där har priserna legat påtagligt lågt men nu börjar Malmö knappa in på de övriga storstäderna.

Men ännu så länge spelar de tre storstadsregionerna i helt olika divisioner, konstaterar Nykvist.

Kvadratmeterpriserna i Stockholm ligger en bra bit över 60 000 kronor, i Göteborg runt 40 000 kronor och i Malmö ligger de på 20 000 kronor. Utbudet har sjunkit även i Malmö vilket påverkat priserna men det är fortfarande helt olika marknader. Det speciella med Stockholm är att det inte byggs samtidigt som inflyttningen är stor. Den matematiken går inte ihop.

Enligt Hemnet har utbudet av villor i Stockholms län minskat med drygt 11 procent jämfört med för ett år sedan och utbudet av bostadsrätter har minskat med drygt 20 procent.

Även Valueguard-KTH:s Hox-index visar stigande bostadspriser, och med undantag för Malmö är alla index för både villor och bostadsrätter på sin högsta nivå hittills. Index för bostadsrätter i riket har stigit med 1,7 procent i augusti och index för villor har gått upp med 2,7 procent.

Mer läsning

Annons