Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bostadsbolaget bröt mot lagen

Bostadsbolaget Solatum i Sollefteå har brutit mot lagen om offentlig upphandling genom att överskrida ramavtalet med tre miljoner kronor.

Det kommunala bostadsbolaget har ramavtal med ett antal entreprenörer. Avtalen skrivs på två år med option på tredje året och för byggsidan är det NCC som har avtal med Solatum.

När avtalet upphandlades uppskattade bolaget att det skulle behöva tjänster på byggsidan upp till 4,8 miljoner kronor. Det visade sig inte räcka och avtalet har överskridits med 3 miljoner kronor under tre år.

- Enligt lagen skulle vi ha avbrutit avtalat när vi kommit upp till 4,8 miljoner och gjort en ny upphandling, säger Arne Eriksson, vd för Solatum.

Arne Eriksson framhåller svårigheten med att tre år framåt veta hur mycket underhåll och reparationer som kommer att behöva göras.

- Om man tar i i överkant och inte uppfyller det så blir entreprenören missnöjd, säger Eriksson.

- Det är klart att man i stället för längre avtal kan begära in anbud för varje enskilt projekt men det blir väldigt tidsödande.

Det är enligt Arne Eriksson inte något försvar för ett lagbrottt men kanske en förklaring.

Det är inte Solatum som sköter upphandlingen utan det tar kommunens upphandlingsavdelning. De står just i begrepp att genomföra en ny upphandling.


INGRID ELDEKLINT
070-658 45 78