Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bosnisk författning diskriminerar

Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna slog på tisdagen fast att Bosniens författning, som skrevs efter kriget, diskriminerar medborgare som inte är serber, kroater eller muslimer.

Domstolens utslag, som Bosnien teoretiskt är skyldigt att anamma,följde på klagomål från romska och judiska organisationer i landet.

Företrädare för de båda grupperna har påtalat att deras etnicitet förbjuder dem att kandidera till president eller ledamot i överhuset.

Enligt Dayton-avtalet, som antogs 1995 och satte punkt för kriget i ex-Jugoslavien, består landet Bosnien Hercegovina av två delar. Dels den muslimsk-kroatiska federationen Bosnien Hercegovina, dels serbiska Republika Srpska.

Författningen är skriven så att makten fördelas mellan de tre "konstituerande folkgrupperna" som utgör majoriteten av befolkningen men begränsar andra minoriteters rättigheter.

I domen står att "rätten uttrycker sin erkänsla för att detta system fullföljde det välgrundade målet att återskapa fred när det antogs vid en tidpunkt där eldupphör hade accepterats av samtliga parter i den multietniska konflikt som djupt påverkat landet".

Rätten bedömer också att "tiden är kanske inte ännu mogen för ett politiskt system som överger maktdelningsmekanismen för ett rent majoritetsstyre", men slår samtidigt fast att det finns andra maktdelningsmekanismer som inte utestänger de minoriteter som inte ingår i de "konstituerande folkgrupperna".