Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bosniens presidentbyggnad brinner

Annons

De våldsamma protesterna i Bosnien fortsätter. En brand är synlig i presidentbyggnaden i huvudstaden Sarajevo, efter det att demonstranter kastat in ett signalbloss, rapporterar Reuters.

Det är tusentals människor, mestadels unga, som plundrar och bränner ned allting just nu, säger ett vittne till TT.

Mer än 150 människor har skadats i dagens sammandrabbningar i Bosnien, rapporterar AFP och hänvisar till officiella källor.

Polis använder nu vattenkanoner mot demonstranter som försöker attackera och inta presidentbyggnaden.

Brandkåren hindras av demonstranterna från att nå presidentbyggnaden för att släcka branden, berättar Belma Becirbasic från organisationen Kvinna till Kvinna som befinner sig på platsen. Demonstranter har dessutom tagit sig in i byggnaden för att få elden att sprida sig ytterligare, samtidigt som bilar har satts i brand utanför.

Det är tusentals människor, mestadels unga, som plundrar och bränner ned allting just nu, säger en skärrad Becirbasic till TT.

Polisen försökte tidigare nå fram till demonstranterna, men stoppades av brinnande barrikader och molotovcocktails.

För mig är det komplett anarki, eftersom det inte finns några direkta krav. Nu förstör de allmänna byggnader som vi, medborgarna, kommer att få betala för. Ingenting är organiserat, det är mer som att folk utnyttjar situationen för att skapa oreda, säger hon.

Hon berättar att de protesterande utanför presidentpalatset är en blandning av människor i alla åldrar, men att den hårda kärnan som kastar sten och molotovcocktails mot polisen mestadels består av ungdomar i den övre tonåren.

Jag antar att polisen inte förväntade sig detta, eftersom det aldrig hänt tidigare i Bosnien, säger hon.

Demonstranter som Becirbasic pratat med välkomnar det som händer.

De säger att det är bra att politikerna slutligen har blivit medvetna om att det behövs förändringar, och att de måste kunna ställas till svars för sina handlingar under de senaste 20 åren. Många nämner korruption och låg levnadsstandard, säger hon.

Den bosniska polisen avfyrade i dag gummikulor och kastade distraktions-granater mot demonstranter.

I den nordliga staden Tuzla attackerade och antände omkring 100 huvförsedda män första våningen i en regeringsbyggnaden. Tjock rök syntes strax därpå böja ut ur byggnaden, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Demonstranterna i Balkanlandet protesterar bland annat mot den höga arbetslösheten och är upprörda över att tidigare statsägda fabriker privatiserats. Oroligheterna började i onsdags i Tuzla och i torsdags skadades sammanlagt 134 människor - varav 104 poliser och 30 demonstranter - i sammandrabbningarna.

Mer än 44 procent av befolkningen räknas som arbetslösa i Bosnien.

Mer läsning

Annons