Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bortglömda bilder blev suggestiv bok

Annons

Ransom Riggs adopterar bortglömda bilder; fotografier som säljs buntvis i antikaffärer eller på loppmarknader. De underligaste inspirerade honom att skriva debutboken "Miss Peregrines hem för besynnerliga barn".

Tim Burton har redan uttryckt sitt intresse för att göra film av Ransom Riggs förstlingsverk. Den suggestiva berättelsen, som bygger på fotografier hämtade från verkligheten, ligger uppenbarligen i linje med den excentriske filmskaparens kreativa världar. Men Ransom Riggs är fortfarande i lätt chock över att hans idol ens läst boken.

Det är verkligen märkligt att Tim Burton sagt att han vill göra film av boken, jag känner mig så utvald. När jag växte upp älskade jag hans filmer, de var så mörka och galna.

Stolthet

Samtidigt är han luttrad, efter att själv ha jobbat ett antal år i filmbranschen. Om en film ska bli av eller inte hänger på så många olika faktorer.

Stommen till den besynnerliga ungdomsboken har han hittat på loppmarknader och i antikaffärer eller lånat av andra samlare. Vid det här laget har den amerikanske författaren omkring 1 000 fotografier i sin ägo av länge sedan bortglömda människor och företeelser. De mest udda (och lätt manipulerade) finns med i "Miss Peregrines hem för besynnerliga barn": en man utan huvud, en flicka som svävar några centimeter ovanför marken, ett barn med två skuggor.

Jag är kanske en sådan som adopterar bilder, jag tycker om att hitta saker och sätta min egen prägel på dem. När man letar i en jättehög med bilder förvandlas man till ett slags kurator som gör valen, det är jag som bestämmer vad som är värt att sparas, säger han.

Gamla fynd

Egentligen startade intresset redan när han som barn tvingades följa med sina mormor på loppmarknader i Florida. Det uttråkade barnet tyckte att det var mycket roligare att bläddra igenom gamla bilder än att leta efter bättre begagnade sockor och köksgeråd.

Florida är fullt av gamla människor vars prylar efter deras död hamnar på loppmarknader. Och gamla människor älskar att fynda så jag blev alltid medtvingad på sådant där. Det som räddade mitt förstånd var de här skolådorna med gamla fotografier.

Bilderna till boken valdes ut med omsorg. Ransom Riggs jobbade lite grand som en filmregissör, som handplockar skådespelare till sitt projekt. Utifrån bilderna skapade han sedan barnen som bor på miss Peregrines barnhem; unga människor som blivit föräldralösa, eller stötts ut ur familjegemenskapen, ofta på grund av sina egenartade gåvor. En är vansinnigt stark, en annan kan flyga, en tredje har förmågan att väcka döda människor till liv igen. Tillsammans kämpar de mot mörka krafter som vill ta över herraväldet över jorden och dess invånare.

Kameraögon

Om Ransom Riggs fick välja en egen superkraft skulle det inte bli något lika spektakulärt. Hans dröm vore i stället att kunna ta bilder enbart med hjälp av ögonen.

När jag ska ta bilder med kameran blir det alltid en massa krångel så att jag missar ögonblicket. Tänk att bara kunna blinka med ögonen och så var det klart!

Nästa år publiceras uppföljaren till "Miss Peregrines hem för besynnerliga barn" och kanske, kanske blir det också en del tre i serien. Men däremellan kommer det också en bok för unga vuxna, helt utan bilder.

Bilderna var inte en gimmick, men de drog verkligen folk till boken. Nu behöver jag inte längre det för att dra uppmärksamheten till det jag skriver. Jag vill inte bara vara "den där fotokillen" och upprepa mig själv om och om igen, säger Ransom Riggs.

Mer läsning

Annons