Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bortförd pojke hemma igen

En pojke som förts av sin mor till Brasilien är tillbaka i USA tillsammans med sin far. De landade på julaftonen i Orlando i Florida.

Där stannar de "för en tid för sig själva" och besöker Disney World, innan de reser hem till bostaden i New Jersey, säger en brasiliansk jurist som hjälpt fadern.

Nioåringens mormor säger att hon är "chockad, besviken och skäms" över ett beslut i Brasiliens högsta domstol (HD) om återföringen. Hon säger att han "sålts" för att säkra handelsavtal mellan USA och Brasilien.

Den internationella vårdnadstvisten har pågått om nioåringen sedan hans mor förde bort honom 2004. Hon var då gift med hans far och skilde sig i hemlandet Brasilien.

Modern som gift sig med en framstående jurist avled i fjol under förlossningen av en dotter. Styvpappan hävdar att nioåringen är rotad i Brasilien och har i domstol försökt hindra att pojken återvänder till sin far i USA.

Konflikten om pojken har varit uppe i båda ländernas regeringar och hotat försura förhållandet mellan dem. Den avgjordes av HD som fastställde ett utslag av en federal domstol i förra veckan.