Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bortförd pojke hemma igen

Annons

Fem års vårdnadsstrid är över. En pojke som förts av sin mor till Brasilien är tillbaka i USA tillsammans med sin far. De landade på julaftonen i Orlando i Florida.

Paret flög hem i ett flygplan som tv-bolaget NBC chartrat och bolaget kunde visa bilder på ankomsten. Kongressmannen Chris Smith, som arbetat för den nioårige pojkens far, uppger att bolaget fått den exklusiva rättigheten till historien.

De stannar i Florida "för en tid för sig själva" och besöker Disney World, innan de reser hem till bostaden i New Jersey, säger en brasiliansk jurist som hjälpt fadern i domstolarna.

Känslosamt

Fadern berättade ombord på flygplanet för NBC om en ytterst känslosam upplevelse:

Min lille pojke är 1,5 meter härifrån. Han sover gott och fridfullt. Vi är på väg och mitt hjärta smälter. Jag älskar honom.

NBC-journalisten på planet rapporterade att far och son föreföll så nära varandra, att de stundtals skrattat ihop och att de lagt pussel tillsammans. Pojken, som bott i Brasilien sedan 2004, talar bruten engelska och flytande portugisiska.

Nioåringens mormor säger att hon är "chockad, besviken och skäms" över beslutet i Brasiliens högsta domstol (HD) om återföringen. Hon säger att han "sålts" för att säkra handelsavtal mellan USA och Brasilien.

Den internationella vårdnadstvisten har pågått om nioåringen sedan hans mor förde bort honom 2004. Hon var då gift med hans far och skilde sig i hemlandet Brasilien.

Modern dog

Modern som senare gifte sig med en framstående jurist avled i fjol under förlossningen av en dotter. Styvpappan hävdar att nioåringen är rotad i Brasilien och har i domstol försökt hindra att pojken återvänder till sin far i USA.

Konflikten om pojken har nått upp till båda ländernas regeringar och hotat försura förhållandet mellan dem. Den avgjordes av HD som fastställde ett utslag av en federal domstol i förra veckan.