Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borta bättre och bättre i elitserien

Annons

Hemma är fortfarande bäst.

Men borta blir bara bättre och bättre - i alla fall i ishockeyns elitserie.

Under 2000-talets tio första säsonger tog bortalagen i elitserien varje år i snitt 207 poäng färre än hemmalagen - en markant skillnad.

Men nu tycks fördelen av att spela på hemmaplan bli mindre för varje år. 2010-2011 tog bortalagen 41 procent av poängen, att jämföra med 37 året innan.

Den här säsongen är ett nytt rekord på väg. Bortalagen har hittills tagit 47 procent av den totala poängskörden - bara 30 poäng färre än hemmalagen. Fyra av tolv lag har tagit fler poäng på bortais än i hemmaarenan.

Jag tror inte att det är så många som gör skillnad på hemma- och bortaplan som det var förut. Vi lägger inte så stor vikt vid var vi spelar, det är samma grundspel hela tiden, säger Ulf Dahlén, vars HV71 har tagit fler poäng borta än hemma sedan han tog över inför förra säsongen.

Tre Kronors förbundskapten Pär Mårts tror också att stor spelaromsättning mellan klubbarna har bidragit till att avdramatisera hemmaplansfaktorn.

Många känner sig hemma på flera platser, säger han. Det är lätt att man vill bjuda på grejer inför hemmapubliken, men det är lätt att gå bort sig, man begår misstag och blir skadade i andra ändan, tillägger HV71:s lagkapten Johan Davidsson.

Mer läsning

Annons