Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Börsnedgång överraskar inte ekonomer

Annons

Fallande börser har spridit oro bland sparare de senaste veckorna. Är det början på en rejäl börsnedgång? Troligtvis inte, enligt flera ekonomer.

En börsnedgång låg i korten, anser Johan Javeus, chefsstrateg på SEB.

Det var en stabil uppgång 2013. Då kommer man till en punkt när det blir naturligt med lite vinsthemtagningar och en rekyl, säger han.

I mitten av januari slog Stockholmsbörsen rekord och fortsatte sedan uppåt till den 22 januari. Då tog det stopp - och inte bara i Stockholm. På två veckor föll de ledande börserna i USA och Europa med 3 till 5 procent. Tokyobörsen rasade under samma period över tio procent.

Känslosam marknad

Den utlösande faktorn var valutakrisen som briserade i Argentina, när centralbanken inte längre hade kraft att stödköpa peso.

Marknaden tenderar att vara känslosam. När det kommer negativa nyheter syns det direkt på kurserna. Men jag tycker fortfarande att aktiemarknaden har en fördel jämfört med andra tillgångsslag 2014, säger Henrik Lundin, chefsstrateg på Nordea.

De två ekonomerna är överens om att nedgången sannolikt är tillfällig. Att börsen går ner rejält, upp till tio procent, vid fyra-fem tillfällen under ett år är normalt, enligt Henrik Lundin. Även då börsen som helhet har ett bra år.

Ras för tillväxtländer

Så såg det inte ut 2013. Den enda riktiga dippen kom i slutet av maj, då Fed-frossa utbröt efter signaler från den amerikanska centralbanken att nerdragningar av stödköpen - som världsekonomin förlitat sig på för att hålla uppe ångan - var på gång.

Utvecklingen då liknar på många punkter den vi sett de senaste veckorna. Fed har dragit ned på stödköp och valutorna i flera tillväxtländer har rasat när investerarna flyttat sina pengar. Det finns också frågetecken kring Kinas utveckling.

Nedgången har sammanfallit med rapportsäsongen. Men företagens resultat har haft begränsad effekt på börserna globalt sett, bedömer Henrik Lundin. Även om resultaten från amerikanska bolag varit svagare än han hade hoppats på har det inte handlat om några katastrofer, säger han.

Och kanske har vändningen redan inletts. De senaste dagarna har Stockholmsbörsen hämtat upp flera procent.

Men sceneriet för helåret bygger på att vi får en global ekonomisk återhämtning, och det tror vi på, säger Henrik Lundin.

Mer läsning

Annons