Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Börsen vände upp

Annons

Stockholmsbörsen inledde måndagen med fallande kurser, tyngd av oro över Italiens framtid efter premiärminister Montis avgång.

Men på eftermiddagen vände börsen upp. Storvinnare var Nordic Mines som steg över 28 procent.

Vid stängning hade OMXS-index stigit med 0,6 procent till 343,0.

Till en början tyngdes marknaden av att Italiens premiärminister Monti i helgen meddelat att han kommer att avgå så snart budgeten för 2013 är godkänd i parlamentet.

Under morgonen kom statistik över orderingång och produktion i svensk industri, som steg oväntat i oktober jämfört med föregående månad. Men siffrorna är osäkra och bankekonomerna spår att den månadsvisa utvecklingen bara är tillfällig.

Dagens stora vinnare var gruvbolaget Nordic Mines, som rusade med 28,2 procent efter en stark produktionsrapport.

Bland storbolagen steg MTG och Investor mest, med 3,1 respektive 2,1 procent. H & M drog också upp index, med en uppgång på 1,4 procent.

Ericsson steg med 1,7 procent, trots att hälftenägaren i delägda ST Ericsson, ST Microelectronics, meddelat att man vill lämna sitt ägande.

Lundin Petroleum föll däremot med 2,4 procent. En provborrning i John Svedrup-fältet visade en mindre oljefyndighet än väntat.

På penningmarknaden försvagades kronan mot både euron och dollarn.

Även de ledande Europabörserna vände upp. Londonbörsens FTSE-index steg 0,1 procent, Frankfurtbörsens DAX-index och Parisbörsens CAC-index gick upp 0,2 procent vardera.

Mer läsning

Annons