Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Börsen försiktigt nedåt

Stockholmsbörsen startade ystert på fredagen men sedan vände kurserna tillbaka, till strax under startnivån.

Finans och telekom var de enda branscherna som gick på plus.

Handeln på Stockholmsbörsen inleddes med stigande kurser, i linje med utvecklingen i Asien. Även de ledande Europabörserna steg. Men uppgången kom av sig och vid stängning landade OMXS-index på 299,6, en nedgång med 0,3 procent.

Finans var bästa bransch med en ökning på 0,9 procent. Swedbank steg med 2,1 procent och SEB klättrade 1,4 procent. Handelsbanken ökade med 1,2 procent och Nordea med 1,5 procent.

Ericssons hälftenägda bolag ST-Ericsson ska minska sin personalstyrka med ytterligare upp till 600 anställda. Neddragningen är ett led i bolagets plan för att förbättra sin ekonomi och konkurrenskraft. Målet är att nå årliga besparingar på 115 miljoner dollar, knappt 800 miljoner kronor. Moderbolaget Ericsson föll med 2,1 procent.

Läkemedelsjätten Astra Zeneca har tecknat ett globalt samarbetsavtal med forskningsbolaget Targacept om ett medel för behandling av depression. Targacept kan tjäna över 8,5 miljarder kronor på affären. Men Astras börskurs föll med 0,7 procent.

Olje- och gasbolaget PA Resources slutförde emissionen av ett nytt obligationslån utan säkerhet på 500 miljoner norska kronor. Obligationslånet ska öka bolagets finansiella kapacitet, enligt PA Resources. Men börskursen backade 2,3 procent.

Hemtex redovisade en förlust före skatt på 48,7 miljoner kronor för perioden augusti-oktober, det andra kvartalet i bolagets räkenskapsår. Motsvarande period 2008 var förlusten 9,4 miljoner kronor. Börskursen stannade oförändrad.

På de ledande europeiska börserna pekade kurserna åt olika håll. Londons FTSE-index tappade 0,3 procent till 5 313,0, medan Paris CAC-index var upp med 0,1 procent till 3 799,1. I Frankfurt sjönk DAX-index med 0,2 procent till 5 770,4.