Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Börsen avslutade svagt upp

Börsen avslutade handelsveckan svagt uppåt.

Autolivs aktie rusade.

Stockholmsbörsen öppnade uppåt och höll sig på plus under större delen av handelsdagen. När handeln stängde hade OMXS-index stigit med 0,3 procent till 298,6. Kursutvecklingen var likartad på de övriga Europabörserna.

Det var stark statistik från Kina som och oväntat bra statistik över konsumenternas förtroende i USA som lyfte de ledande indexen. Aktier relaterade till fordonsindustrin gick bäst.

Bilsäkerhetsföretaget Autoliv skriver upp sin prognos för försäljning och vinst rejält för fjärde kvartalet. Orsaken är bra drag i Kina samtidigt som behovet av att fylla på lagren av bilar har visat sig större än väntat. Aktien steg med 6,1 procent till 303:00 kronor.

Optimistiska uttalanden från SKF-chefen lyfte SKF-aktien med 3,3 procent till 119:80 kronor. Haldexaktien steg med 2,8 procent till 47:50 kronor.

Lastbilsaktierna gick åt olika håll. Volvoaktien steg med procent till 0,6 procent till 66:35, medan Scaniaaktien föll med 0,1 procent till 96:75 kronor.

Mobiltjänstföretaget Aspiro har tecknat samarbetsavtal med den europeiska mediegruppen Sanoma om mobillösningar i Finland. Aspiroaktien steg med 1,9 procent till 2:15 kronor.

Intresset för fjällsemester är större än i fjol, enligt börsnoterade Skistars siffror över bokningsläget. Till och med vecka 49 hade Skistar fått in åtta procent fler bokningar inför vintern jämfört med motsvarande period i fjol. Skistaraktien noterades oförändrad till 139:25 kronor.

Strålknivföretaget Elektas aktie som rusade i torsdags efter att bolagets presenterat en stark delårsrapport rekylerade. Aktien föll med 3,5 procent till 166:00 kronor.