Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Börsen avslutade i dur

Annons

Stockholmsbörsen gick i sidled under större delen av tisdagen men steg i den sena eftermiddagshandeln. OMXS-index stängde på plus 0,6 procent och kronan stärktes.

Amerikanskt budgetbråk till trots var uppgången i linje med merparten av de ledande börserna i Europa och Asien. I Sverige pekade dessutom Riksbankens nya företagsundersökning mot att en mer påtaglig konjunkturuppgång dröjer till efter årsskiftet. Men starka industrisignaler i form av kraftigt stigande inköpschefsindex och ökande bilförsäljning lyfte humöret.

Bland storbolagen steg Swedbank mest och stängde på plus 2,1 procent. Även SEB steg med 1,8 procent.

Kronan har på senare år allt mer kommit att betraktas som en säker hamn och fick en skjuts av den internationella oron samtidigt som marknadsräntorna steg.

En dollar kostar 6:37 kronor (6:41) och en euro 8:62 kronor (8:67). Tvåårsräntan ligger på 1,17 procent (1,12) och tioårsräntan på 2,49 procent (2,44). Siffrorna inom parentes avser slutkurser från föregående handelsdag.

I Paris steg CAC-index med 1,3 procent och Frankfurtbörsens DAX-index steg med 1,1 procent medan Londonbörsens FTSE-index slutade i stort sett oförändrad. På börsen i Milano steg index med hela 3,1 procent på hopp om en lösning på den politiska krisen.

Mer läsning

Annons