Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Börja med att förbjuda all övertid

Svar till Jimmy Mattsson på Allehanda.se den 25/4.

Tack Jimmy Mattsson, inte bara för att du tog dig tid att läsa mina innersta tankar, utan också för att du gav mig en ny titel att sätta på nästa uppsättning ”visitkort”! Jag har aldrig skämts för att kalla mig kommunist, snarare känt mig stolt och rörd när andra kallat mig för det, då speciellt med ett tillägg som stavas ”dj-l”. Ja, du får gärna kalla mig avdankad kommunist om du vill. Eftersom jag inte känner till vem du är så avböjer jag möjligheten att titulera dig med hänsyn till både dig och tidningens läsare.

Alltså, vad har du emot att människor får tid att leva? Vi övergick till åttatimmars arbetsdag 1919, men tilläggas ska att det då var sexdagars arbetsvecka, det vill säga 48-timmars arbetsvecka. Då var Sverige ett oerhört fattigt land och det var inte ovanligt att folk svalt fast de hade jobb. Under 1960-talet påbörjades 40-timmarsreformen och den lagstadgade semestern blev i slutet av 1970-talet fem veckor.

Men tyvärr har arbetsköparna trissat upp arbetstiden, helt emot den lagstadgade 40-timmars-arbetsveckan så till den milda grad att de flesta som har ett heltidsarbete säkert jobbar 50 timmar i snitt per vecka. Detta medan den lågavlönade vård- och servicepersonalen, vilket till största delen är kvinnor, har en medelarbetstid på cirka fem timmar per dag Detta är till fromma för arbetsköparna eftersom man då inte behöver ge dessa arbetare någon rast.

Vad är det då som felar? Jo i mina och många andras ögon är det ett gigantiskt systemfel som omöjliggör för de sämst avlönade att försörja sig själva, medan andra jobbar sig till stressrelaterade sjukdomar. Vi kan kanske vända på det hela och återigen kräva åtta timmars arbetsdag, för alla!

Vi kan börja med att förbjuda ALL övertid, så att de som står utanför arbetsmarknaden kan få en chans att få ge ett bidrag till vår gemensamma välfärd. Detta kan i alla fall vara en början på en mer jämlik arbetsmarknad, där alla kan försörja sig på sin lön!

Glöm aldrig att oavsett politisk åskådning lever vi tillsammans i det här landet och såväl arbetsköpare som arbetstagare ska akta sig noga för att knoppa bort den arm som göder båda!

Mats Hedell

(avdankad kommunist)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel