Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgarråd sågar OS i Stockholm

Annons

Stockholm är ingen vintersportstad och ska inte arrangera vinter-OS, anser Stockholms stadsmiljöborgarråd Per Ankersjö (C). Nu får han mothugg från SOK-ordföranden Stefan Lindeberg.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) vill att Stockholm och Åre ska ge sig in i striden om vinter-OS 2022, men får inget stöd av en av huvudstadens tyngsta politiker.

Per Ankersjö skriver på Svenska Dagbladets debattsida att det känns tråkigt att agera glädjedödare men att Stockholms resurser bör satsas på annat, som bostäder och satsningar på breddidrott. SOK:s prislapp på tio miljarder kronor kallar han glädjekalkyl, men redan det är för dyrt, anser han.

Per Ankersjö utelämnar viktiga fakta när han påstår att Stockholms OS-ansökan utgår från en glädjekalkyl, anser SOK-ordföranden Stefan Lindeberg.

Han redovisar kostnaderna men berättar inte att de täcks av fem miljarder från IOK och därefter till 50-50 av biljettintäkter och sponsring. Och han jämför med Vancouver som påstås gå med miljardförlust, men deras slutsiffror på 11,8 miljarder ligger i balans med lika stora intäkter och kostnader.

Enligt Per Ankersjö är Stockholm inte någon vintersportstad. Men det främsta argumentet för ett vinter-OS i Stockholm är, enligt Lindeberg, att lämna efter sig utrustning och spårområden i Sveriges största skiddistrikt.

Det finns en jättestor efterfrågan och vi har teknik att anlägga spår på längden, på tvären och på is i Stockholmsområdet. OS kan etablera det och bli en vitalisering för skidsporten, till glädje för dem som motionerar.

Oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) ser stora möjligheter för Stockholm att anordna OS.

Det finns väl alltid risker att anordna så här stora arrangemang, men är det några som är kapabla att göra det så är det vi i Stockholm. Men det är klart, sedan kommer ekonomin. Jag måste få se en ordentlig genomgång av kostnaderna innan, och vi måste ha Sveriges regering med oss.

Kristdemokraterna i Stockholms stad ställer sig försiktigt positiva till OS.

Å ena sidan är det fantastiskt med evenemangen som sätter ljus på sin egen stad. Men å andra sidan har vi ansvar för skattebetalarnas pengar. Vi vill veta mer om den finansiering som eventuellt kan bli av, säger Ewa Samuelsson, gruppledare.

Mer läsning

Annons