Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borg: Tydliga tecken på återhämtning

Enligt Anders Borg finns det nu tydliga tecken på en återhämtning för svensk ekonomi. Det baseras på en stark inhemsk efterfrågan och minskad osäkerhet bland företag och hushåll. Svenska konsumenter är mer optimistiska än EU-genomsnittet och USA.

Förutsättningar för en återhämtning på arbetsmarknaden är goda. Det finns heller inga behov av nya aktiva budgetåtstramningar.

Enligt finansminister Anders Borg kommer tillväxten i år enligt regeringens bedömning hamna på omkring 3 procent och tillväxten kommer under 2011 och 2012 bli ytterligare något högre.

Borg sade också på pressträffen att arbetslösheten verkar ha nått sin topp tidigare än väntat och kanske vänder nedåt vid 10 procent eller vid ännu lägre nivåer.

De tidigare farhågorna om att arbetslösheten kunde dra iväg upp mot 12 procent är enligt Borg nu borta.

Borg hävdade också att det är uppenbart att regeringens satsning på att upprätthålla arbetslinjen haft tydlig effekt på de offentliga finanserna.

Kostnaden för arbetslösheten är hittills 13 procent lägre än vad vi tidigare bedömt. Varje arbetslös kostar mindre, säger Borg.

Borg sade också att man tidigare räknat med ett sysselsättningstapp på totalt 300 000 personer. Den siffran hamnar nu betydligt lägre. Enligt Borg kan det handla om kanske 70 000 färre jobb som försvinner.

Sverige har kanske drabbats mindre allvarligt än andra länder av krisen och mindre än vad vi tidigare befarat, säger finansminister Anders Borg.

Många bedömare gör nu prognosen att Sveriges tillväxt kommer att hamna relativt högt. Enligt Borg har finanserna utvecklats bättre än tidigare befarat. Arbetslösheten har inte ökat lika mycket som tidigare prognoser för 2010-2012. Utgifterna för arbetslösheten blir sju procent lägre än tidigare prognos och kostnaden för förtidspensioner och sjukfrånvaro blir lägre. Även arbetade timmar utvecklas bättre. Tidigare prognos om en minskning på tre procent 2009-2012 har bytt till en viss ökning vilket leder till högre skatteintäkter.

Anders Borg tror inte längre att bostadspriserna kommer att falla.

Vi tror snarare på en balanserad utveckling av bostadspriserna, det vill säga att de stiger i försiktig takt, säger Borg.