Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borg: Stöttar hushållen i motvinden

Annons

Finansminister Anders Borg inledde dagens riksdagsdebatt med att måla upp bilden av en världsekonomi som läker långsamt efter krisen.

Men svensk ekonomi skiljer ut sig och är jämförelsevis stark. Den styrkan ska användas för att få fart på ekonomin, nu när exporten inte kommer att dra Sverige ur krisen, argumenterar Borg.

Genom att skatterna sänks stöttar vi hushållen i motvinden, säger han.

Oppositionen vill föra Sverige bakåt i tiden, hävdar Borg, och spår ett ekonomiskt och socialt moras om väljarna väljer rödgrönt nästa år.

Kärnan i Socialdemokraternas politik är att man lägger skatter på jobben och bygger ut transfereringssystemen, sade Borg och kallade det för en farlig väg. Då äts jobben upp och till slut kommer en nota som alla som arbetar får betala. Varför är det så viktigt att en höginkomsttagare får tre gånger så hög skattesänkning som en låginkomsttagare? kontrade Socialdemokraternas företrädare i debatten, Fredrik Olovsson, och pekade på dystra arbetslöshetssiffror, bland annat att 70 000 människor varit utan jobb i mer än två år. Regeringens politik har inte fungerat för att pressa tillbaka arbetslösheten. Den budgeten som nu läggs kommer inte heller att göra det. 70 procent av reformutrymmet går till sänkta skatter, sade Olofsson.

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson deltar inte i debatten eftersom hon inte sitter i riksdagen.

Borg undrade hur någon som är orolig för jobben kan hävda att 25 miljarder i stimulanser inte behövs.

Det är förvånansvärt var svensk socialdemokrati hamnat. Det är väl självklart att vi ska stötta jobben, sade finansministern som får stöd av Folkpartiets Carl B Hamilton: Vi sänker skatten för 4-5 miljoner löntagare, men på Fredrik Olovsson låter det som att det handlar om några bankdirektörer, säger Hamilton som också berättar att han inte blir klok på Socialdemokraternas ekonomiska politik.

Miljöpartiets ekonomisk-politiske talesperson Per Bolund stämmer in i kritiken mot regeringen:

Inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor har ökat med 60 procent under Anders Borgs tid som finansminister, sade han och påpekade att lågavlönade kvinnor inte får inte del av jobbskatteavdragen.

Sverigedemokraterna Sven-Olof Sällström kom snabbt in på invandringen i sin replik. Han anser att regeringen i budgeten inte tagit höjd för kostnaden att ta emot alla flyktingar från Syrien.

Vänsterpartiets Ulla Andersson angriper Borgs skattesänkningar.

Regeringens skattesänkningar är 27 gånger större än anslagen till kommunsektorn, säger hon. Ser du hur välfärden krackelerar? frågar hon Anders Borg.

Folkpartisten Carl B Hamilton gick till hårt angrepp mot Per Bolund (MP) för att de rödgröna nu klart sagt att de kommer att bryta ut och stoppa förslaget om höjd gräns för att betala statlig skatt, vilket i praktiken bara är möjligt om även Sverigedemokraterna ställer sig bakom initiativet.

Ett agerande som är skräddarsytt för att passa SD, menade Hamilton.

Ni tre partier flyttar nu anständighetens gräns i Sveriges riksdag. Det är vämjeligt, sade Hamilton och undrade hur det känns att legitimera ett parti som har sina rötter i främlingshat och nazism. Det är en lång radda nonsens, replikerade Bolund och kontrade med att problemet är att regeringen till skillnad från andra minoritetsregeringar inte bemödar sig om att skapa majoritet i riksdagen.

Mer läsning

Annons