Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borg storsatsar på fredag

Annons

Anders Borg presenterar prislappen för alliansens valsatsningar vid Harpsundsmötet i morgon. Den kommer att hota regeringens överskottsmål, men SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist tycker att Sverige behöver högre tryck i ekonomin.

Konjunkturinstitutet befarar att Borgs satsningar kan knäcka statens överskottsmål. Enligt KI:s beräkningar finns det ett totalt reformutrymme på blygsamma 6 miljarder kronor fram till 2017.

Enligt KI:s beräkningar finns det ett totalt reformutrymme på blygsamma 6 miljarder kronor fram till 2017. Och om regeringen sätter sprätt på mer pengar klarar man inte överskottsmålet.

Konjunkturellt är det okej att satsa pengar 2014. Men eftersom reformutrymmet fram till 2017 är i stort sett noll vore det klädsamt att ge väljarna information om hur det ska gå till att klara överskottsmålet, säger KI:s prognoschef Jesper Hansson. Annars kommer det att krävas motsvarande skattehöjningar fram till 2017. Om man använder 25 miljarder nu så är det 19 miljarder i uppförsbacke sedan, säger Hansson.

Jobbskatteavdrag för 12 miljarder, sänkt brytpunkt för 3 miljarder, sänkt skatt för pensionärer för en dryg miljard och differentiering av a-kassan för 3 miljarder. Det är några av de ofinansierade satsningar som diskuteras mellan allianspartierna.

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist gissar att det handlar om totalt 20-25 miljarder kronor för valåret 2014. Alla regeringar brukar vilja satsa extra under valår och Bergqvist räknar med att det dessutom kommer ytterligare ofinansierade satsningar under början av nästa år.

Det här är en flerstegsraket men på valdagen tror jag att det kan handla om 30-35 miljarder kronor. Så vi får en ganska kraftig stimulansdos för svensk ekonomi nästa år, säger Bergqvist.

Samtidigt tycker Bergqvist att det är helt riktigt att elda på den svenska ekonomin med stora satsningar under 2014, av flera skäl.

Ska man satsa ska man göra det nu när ekonomin är svag. Dessutom är det finansiellt rätt eftersom lånekostnaderna är låga.

Mer läsning

Annons