Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borg slaktar tillväxtprognos

Annons

Regeringen sänker sin tillväxtprognos för 2013 kraftigt, från 2,7 till 1,1 procent.

Det är mer än en halvering.

Däremot tror regeringen fortfarande att BNP-tillväxten tar rejäl fart 2014, upp 3,0 procent. I en tidigare bedömning låg tillväxtprognosen för 2014 på 3,7 procent.

Regeringen spår att arbetslösheten stiger från 7,7 procent i år till 8,2 procent 2013, för att sedan stiga ytterligare till 8,3 procent 2014.

Den senaste bedömningen gjordes i september och sedan dess har de flesta prognosmakare sänkt sina prognoser kraftigt.

Det är några magra år som väntar, sade Anders Borg vid en presskonferens.

Återhämtningen kommer att bli sen och klen. Arbetsmarknaden får beskrivas som svag och mager under de här åren, säger Borg.

Finansministern ville inte tillstå att det var ett misstag från regeringen sida att inte tidigare skriva ner prognosen för den ekonomiska utvecklingen. Enligt Borg har regeringen varit tydlig med att det är ett bekymmersamt läge. Han sade också att de flesta har gjort en successiv nedskrivning av prognoserna under hösten.

Hur djup svackan blir är svårt att bedöma, enligt Borg. Därför kan det bli aktuellt med insatser för att stötta tillväxten såväl under nästa år som 2014 och 2015.

Det kan handla om att se över arbetsmarknadsåtgärder och kanske genomföra några delar inom jobbpakten något tidigare, sade han.

Regeringen har under flera månader skarpt kritiserats för att vara för optimistisk i sin bedömning av den svenska ekonomin, och underskatta effekterna av lågkonjunkturen vi befinner oss i.

I och med den nya prognosen lägger sig Anders Borg närmare andra bedömare. Konjunkturinstitutets prognos från tidigare i veckan spår en BNP-tillväxt på 0,8 procent och en arbetslöshet på 8,3 procent nästa år. Riksbanken är lite mindre pessimistisk och tror att tillväxten blir 1,2 procent och arbetslösheten 8,1.

Anders Borg spår att det blir underskott i statens finanser tre år i rad, 2012-2014. Nästa år bedöms det finansiella sparandet i den offentliga sektorn bli -1,3 procent av BNP. 2014 blir det minus 0,6 procent.

Sysselsättningen bedöms sjunka med 0,1 procent 2013 för att sedan vända upp med 0,2 procent året därpå.

I vårbudgeten ska regeringen se över tänkbara åtgärder för att stimulera ekonomin, men just nu finns det inte anledning att agera, anser Borg.

Det finns inte nu skäl att lägga några akuta stimulansåtgärder. Det här är inte samma läge som 2008, vi har varseltal på 10 000 i månaden, inte 20 000, säger han.

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson välkomnar Anders Borgs nya prognoser.

Med de gamla prognoserna befann sig Anders Borg i ett parallellt universum. Nu får man välkomna honom ned på jordens yta igen, säger hon vid en pressträff.

Mer läsning

Annons