Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borg ser ljusare på statsfinanserna

Regeringen räknar med att statsfinanserna förbättras snabbare än vad den tidigare har trott. Balans eller överskott i statsfinanserna beräknas nu nås 2013/2014, visar en ny prognos som finansminister Anders Borg har presenterat i dag.

Det finansiella sparandet beräknas nästa år bli minus 89 miljarder kronor, jämfört med minus 107 miljarder i budgetprognosen.

För 2011 blir statsfinanserna 10 miljarder kronor bättre jämfört med tidigare bedömning och landar på minus 57 miljarder kronor. 2012 uppgår underskottet till 18 miljarder kronor, enligt den nya bedömningen.

Bland annat räknar Borg med att utgifterna för arbetsmarknadsåtgärder blir lägre, samtidigt som skatteintäkterna från arbete blir högre än vad regeringen tidigare trott.

Enligt Anders Borg för Sverige en mycket expansiv politik i dagsläget.

Den förblir expansiv även under 2010, säger Borg på en presskonferens.

Även i viss mån bör den fortsätta vara expansiv 2011 för att därefter till stora delar dras tillbaka.

Borg konstaterar att andra europeiska länder kommer att behöva dra åt ekonomin ordentligt när den värsta krisen är över, med skattehöjningar och åtstramningar.

Vi är inte i den situationen, säger Borg.

Borg börjar redan förbereda sig inför nästa lågkonjunktur och statsfinanserna måste därför komma på plus så fort som möjligt när krisen ebbar ut. Borg räknar med ett överskott i de statliga finanserna 2013 och 2014, med 0,4 respektive 1,1 procent.

Vi måste vara i ordning inför nästa lågkonjunktur.

I och med den uppreviderade prognosen av statens finanser toppar Sveriges statsskuld nästa år. Den blir då 38,4 procent av BNP, jämfört med 37,2 procent i år. 2011 ligger den stilla för att därefter falla tillbaka till 37,6 procent 2012, enligt Borgs prognos.