Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borg sågar idé om socialförsäkring

Annons

Socialförsäkringarna bör frikopplas från statsbudgeten, anser ekonomerna i SNS konjunkturråd. En dålig idé, enligt finansminister Anders Borg - den slängdes på skräphögen redan för 20 år sedan.

"Utan en sådan förändring kommer socialförsäkringarna att utvecklas mot ett grundtrygghetssystem vilket riskerar att undergräva människors betalningsvilja", skriver de på Dagens Nyheters debattsida. SNS konjunkturråd vill även ha försäkringslösningar på flera områden än i dag, exempelvis inom äldreomsorgen.

Finansminister Anders Borg (M) gör tummen ner. Han säger att de stora partierna redan för 20 år sedan, över blockgränserna, kom fram till att det vore en dålig idé.

Borg hävdade, på ett seminarium om rapporten, att det skulle leda till att till exempel sjukförsäkringen skulle garanteras avgifter som genom indexering skulle höjas fortlöpande och ta ifrån politikerna ansvaret att prioritera i sjukvården.

Det skulle vara ett demokratiskt problem att automatisera stora utgiftsökningar, sade Borg och undrade varför sjukförsäkringen skulle ges förtur före andra offentliga utgifter, som för utbildning och infrastruktur. Det kan tränga ut andra välfärdstjänster, sade Borg.

Mer läsning

Annons