Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borg lovar skattesänkningsstopp

Annons

Det blir skattesänkningsstopp, sade finansminister Anders Borg (M) när han och utmanaren Magdalena Andersson, ekonomisk politisk talesperson för Socialdemokraterna, drabbade samman i en duell i SVT:s Agenda.

Andersson upprepade sitt partis kritik om att regeringen numera struntar i ordning och reda i finanserna.

Om man är i politiken med en enda huvuduppgift, att sänka skatten, då kan man rycka på axlarna åt budgetunderskottet, sade Andersson.

Underskottet måste ses i ljuset av en mycket lång lågkonjunktur, försvarade sig Borg och sade att det framöver inte finns något utrymme för skattesänkningar.

Det blir ett skattesänkningsstopp, sade finansministern när Andersson undrade, bland annat, hur Borg skulle svara på moderatstämmans beslut om en inriktning på fortsatta skattesänkningar. Ska vi genomföra reformer under en period då tillväxten stärks, då får vi ta det genom utgiftsbegränsningar och intäktsförstärkningar, sade Borg.

Det kan till och med bli tal om att höja skatten.

Vi är beredda att höja skatten, men bara för att klara utbildningssatsningar, sade han och hävdade att de rödgröna partierna vill göra något som skulle skada svensk ekonomi. Ni vill kraftigt höja skatten och strypa jobben för att bygga ut bidragssystemen.

Mer läsning

Annons