Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borg: Inget ja till bankunion

Annons

Sverige kan inte rösta för en europeisk bankunion, så som skissen ser ut i dag. Det underströk finansminister Anders Borg för sin EU-kolleger i Bryssel i dag.

"Likhet och trygghet" var orden som Borg (M) tog med sig in på dagens möte i Bryssel, där EU:s finansansvariga återigen ska försöka tala ihop sig om planerna på en bankunion.

Vi börjar se komponenterna för en kompromiss men våra grundutgångspunkter är att det måste vara lika behandling av alla medlemmar - dem som är med i euron och dem som inte är det - och vi måste också få trygghet i att vi kan säkra högre kapitaltäckningskrav på våra banker, sade Borg när han kom till möteslokalen.

Under den öppna delen av mötet upprepade Borg de svenska åsikterna för sina kollegor och betonade att enigheten är stor i den svenska riksdagen.

Utrymmet för oss att rösta ja i dag är mycket begränsat. För det krävs verkliga framsteg, varnade Borg och nämnde återigen möjligheterna att hålla fler möten före nyår. 2008 vill jag minnas att vi möttes den 22 december.

EU:s stats- och regeringschefer beslutade på sitt toppmöte i oktober att det "juridiska ramverket" bakom bankunionen skulle vara klart vid årsskiftet. Tanken är att frågorna ska kunna avhandlas på det toppmöte som väntar i nästa vecka, 13-14 december.

Sverige är långt ifrån ensamt om att ha starka krav i förhandlingarna. Från tysk sida krävs exempelvis en tydlig uppdelning av Europeiska centralbankens uppgifter.

En kinesisk mur mellan penningpolitiken och bankövervakningen är absolut nödvändig, sade finansminister Wolfgang Schäuble, som även varnade för att den tyska förbundsdagen knappast skulle godkänna en bankövervakning där samtliga banker ingår. Ingen tror att det kan byggas någon europeisk institution som skulle kunna övervaka 6 000 banker, sade Schäuble.

Framför allt Sverige kräver dock fortfarande svar på hur länderna som inte är med i euro-samarbetet ska kunna få någon insyn i Europeiska centralbankens tillsyn av bankerna.

Vi har sagt det tidigare: vi är beredda att träffas varje dag, varje timme fram till julen, och det är många dagar fram till dess, säger Anders Borg.

Sedan mötesdeltagarna gått igenom sina ståndpunkter konstaterade ordförandelandet Cyperns finansminister Vassos Shiarly att "det bara är en fråga om lite mer tid" innan en lösning kan nås. Han föreslog tid för ett nytt möte.

Tidigare har euroländernas finansministrar bestämt sig för att lägga in ett extra möte på förmiddagen den 13:e december - samma dag som stats- och regeringscheferna samlas för årets sista toppmöte.

Mer läsning

Annons