Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borg dömer ut oppositionsbudgetar

Annons

Med en rödgrön regering blir jobben färre i Sverige, varnar finansminister Anders Borg. Skattehöjningar skulle leda till att fler sägs upp, enligt honom.

En rövarkalkyl, svarar Socialdemokraterna. Oppositionens politik lägger tyngdpunkten på att bygga ut försäkringssystemen, säger Borg (M) på en pressträff. Han anser att regeringen med sin politik har klarat krisåren bra.

De skattehöjningar som de rödgröna föreslår kommer att leda till färre jobb, i form av fler uppsägningar och färre anställningar, påpekar Borg.

Han hävdar att de rödgrönas förslag om höjda nivåer i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen ökar arbetslösheten och sänker sysselsättningen. Det gör det osannolikt att S skulle kunna nå det utlovade målet med att ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020 om partiet får bestämma politiken efter ett eventuellt regeringsskifte nästa år.

Det är en riktig rövarkalkyl som är gjord på Moderaternas kansli och inte på finansdepartementet, säger Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson om Borgs beräkningar.

Enligt Borgs sätt att räkna går 56 procent av S-budgeten till olika transfereringar.

När vi förbättrar a-kassan kallar Borg det för bidrag, när regeringen gör det kallar han det jobbsatsning. Det är en mycket intressant vokabulär, säger Andersson, som påpekar att samma sak gäller för yrkesintroduktionsavtalen, de så kallade ya-jobben, som hamnar i bidragskolumnen när det är S som lägger pengar på dem.

Enligt finansministern skulle det krävas 200 000 nya jobb fram till 2020 för S-målet, men resultatet av den politik som Socialdemokraterna föreslår leder, hävdar han, i stället till att jobben blir 78 000 färre.

Den politik som oppositionen har presenterat möter inte de utmaningar som Sverige står inför, där konkurrenstrycket blir allt hårdare, säger Borg.

Magdalena Andersson, S:

I stället för att skylla på vår politik kanske Anders Borg skulle fundera på vad som inte fungerar med hans egen.

Mer läsning

Annons