Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borg: Bankerna inte mogna ta ansvar

Annons

De svenska bankernas höga utdelningar visar att de inte är mogna att ta ansvar. Därför måste regelverket skärpas redan i vår, säger finansminister Anders Borg.

Det verkar inte som att bankerna hörsammat de signaler vi skickat. Därmed är ju slutsatsen att vi nu har alla de fullgoda skäl som behövs för att skärpa regelverket, säger Borg till TT.

Nästa vecka har stabiliseringsrådet ett möte och det blir då naturligt att ta upp diskussionen om en skärpning, säger finansministern.

Det är en diskussion vi behöver föra med Finansinspektionen och Riksbanken och göra en bedömning av hur mycket vi behöver skärpa kraven, vilka instrument som ska användas och i vilken takt det ska ske, säger Anders Borg.

Bankerna utgör ett osäkerhetsmoment för svensk ekonomi, anser han.

Det kan framstå som förvånande att man går mot större utdelningar än normalt, när vi tydligt signalerar att de här bankerna har ett behov av ett hårdare och större kärnkapital.

Borg framhåller särskilt behovet av att skärpa kapitaltäckningskraven på bankerna.

I praktiken säger bankerna att de inte är vuxna rollen att ta på sig samhällsansvaret i de här frågorna. Då kan vi inte ta på allvar när de säger att de kan hantera det här själva, säger Borg.

Regelskärpningen kan handla om hur kapitaltäckningsregler och riskvikter tillämpas.

Vi är beredda att använda alla instrument som finns, säger Borg.

Mer läsning

Annons