Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borättspriser ökar på flera orter

Annons

Priserna på bostadsrätter fortsätter att öka på flera orter men ökningstakten har avtagit. I landet som helhet har bostadsrättspriserna fallit med 3 procent de senaste tre månaderna.

Enligt de senaste siffrorna från Mäklarstatistik har också villapriserna fallit något den senaste tremånadersperioden. Den senaste månaden har både bostadsrättspriserna och villapriserna varit oförändrade.

Men i storstäderna fortsätter prisökningarna på bostadsrätter, i centrala Stockholm och Malmö med 1 procent och i centrala Göteborg med 2 procent.

Utbudet av både bostadsrätter och villor är fortfarande lågt, lägre än vid samma tid förra året och året dessförinnan, säger Bengt Johansson, vd på Svensk Fastighetsförmedling. På tillväxtorterna kan bostadsrättspriserna fortsätta att öka om det låga utbudet består och efterfrågan håller i sig.

Men han påpekar samtidigt att trots att aktiviteten på bostadsmarknaden varit hög under januari har priserna inte ökat i samma takt som antalet gjorda affärer.

Det är för tidigt att säga att priserna stabiliserats men kanske sker ökningarna nu i rimligare takt.

Priserna på villor har haft en lugnare utveckling än bostadsrättpriserna även i storstäderna. Till viss del kan det vara en säsongseffekt. Villaköpen brukar ta fart framåt vårkanten.

Enligt Valueguard-KTH:s Hox-index har priserna på bostadsmarknaden ökat. Mycket tyder på att det är en kraftig säsongseffekt särskilt när det gäller villamarknaden.

Det samlade indexet för privatägda bostäder har gått upp med 5,6 procent den senaste månaden, framför allt drivet av villamarknaden där index ökat från en låg decembernivå. Index för bostadsrätter steg med 2,6 procent och för villor med hela 7,3 procent.

Hox-index bygger på data från Mäklarstatistik samt från Lantmäteriet och tar även hänsyn till att det säljs olika typer av bostäder vid olika tider på året.

Mer läsning

Annons