Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bopriserna vänder nedåt

Den heta bostadsmarknaden är på väg att kylas av.

I november föll priserna på både bostadsrätter och villor med 1 procent.

De senaste tre månaderna har priserna på bostadsrätter stigit med 5 procent och villapriserna med 3 procent i riket. Men nu verkar ekonomernas budskap om kommande räntehöjningar och högre arbetslöshet på allvar få fäste på bostadsmarknaden. För första gången sedan förra hösten faller nu även priserna på bostadsrätter.

Vi ser en tendens till att prisuppgången vi haft under hela hösten avtar. Priserna drar dock åt olika håll i olika delar av landet och det är som vanligt svårt att avgöra vart vi är på väg, säger Per Johnler, vd på Fastighetsbyrån. Å ena sidan drivs marknaden av bostadsbrist och stark efterfrågan. Samtidigt har vi fortsatt oro kring konjunkturen och alla vet att räntorna kommer att stiga förr eller senare.

Enligt Mäklarstatistik föll bostadsrättspriserna i centrala Stockholm under november med 2 procent och i förorterna med 3 procent. Snittpriset på en bostadsrätt i centrala Stockholm har därmed fallit med en tusenlapp till knappt 54 000 kronor på en månad. Flera lägenheter på Östermalm i Stockholm har under hösten sålts för det dubbla kvadratmeterpriset.

I centrala Göteborg steg priserna med 1 procent och föll med 7 procent i Storgöteborg. I centrala Malmö steg bostadsrättspriserna med 7 procent och i förorterna med 4 procent.

Villapriserna steg med 1 procent i både Stockholm och Göteborg. I Malmö föll villapriserna med 3 procent.

Swedbanks chefekonom Cecilia Hermansson tror inte på något prisras på bostadsmarknaden nästa år.

Vi har under hösten fått in lite mer positiv konjunkturstatistik, som jag tror kommer påverka säljare och köpare på bostadsmarknaden. Och det finns nog fortfarande utrymme för lite högre priser på vissa håll. Man kan nog inte säga att prisuppgången ännu är avslutad, säger Cecilia Hermansson.

Hon tror att prisutvecklingen på bostadsmarknaden kommer att pendla fram och tillbaka under 2010.

Vi har numera en mycket mer svängig utveckling på många marknader, vilket kommer att påverka bostadsmarknaden, säger Cecilia Hermansson.