Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bonusvillkor stramas åt

Toppcheferna på Goldman Sachs får inte kontanter i bonus i år. I ett försök att lindra kritiken över vidlyftiga bonusar som uppmanar till risktagande, får de nöja sig med aktier.

Bonuskulturen engagerar också amerikanska kongressen.

Festen är över, sade representanthusets talman Nancy Pelosi inför torsdagens debatt om ett lagförslag som ska reglera den amerikanska finanssektorn.

Förslaget om det mest omfattande förändringarna i regelverket sedan den ekonomiska depressionen på 30-talet kommer från Vita huset.

Amerikanska familjer ska inte längre behöva vara utlämnade till Wall Street när det gäller jobb, hem, pensioner, trygghet eller barnens utbildning, sade demokraten Pelosi inför debatten.

Den amerikanska kongressen behandlade lagförslagen samtidigt som finansjätten Goldman Sachs gick i täten för att återvinna förtroendet för bolagen på börsgatan Wall Street i New York, som klandrats för delaktighet i den globala finanskrisen.

Beslutet om bonusstoppet i kontanter kom efter det att bolaget betalat tillbaka flera miljarder dollar av skattemedel som det fick låna under finansstormen.

Gratifikationerna sker i form av aktier som inte får lösas in de närmaste fem åren, för att stimulera kontinuitet i stället för kortsiktiga klipp.

Jag tror att bolagen på Wall Street är medvetna om den allmänna riktningen som de måste röra sig i, sade Douglas Elliot som tidigare tillhörde investmentbolaget J P Morgan, men som nu arbetar för tankesmedjan Brookings Institution.

Men även vidlyftiga bonusar i aktier väntas möta kritik i USA, och krav finns på att USA följer det brittiska exemplet där bankbonusar ska beläggas med en skatt på 50 procent. I ett gemensamt uttalande på torsdagen sade brittiske premiärministern Gordon Brown och Frankrikes president Nicolas Sarkozy att fler länder borde införa straffskatten.

Storbritanniens initiativ kommenterades även av Tysklands förbundskansler Angela Merkel som kallade idén för "väldigt charmig".