Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Böndernas skuldbörda ökar snabbt

Lantbrukarnas skuldsättning ökar rekordsnabbt i år och väntas växa med 12 procent, eller motsvarande 22 miljarder kronor, visar en prognos som Dagens Industri tagit del av. På tio år har de svenska böndernas skuldsättning fördubblats och lantbrukarnas organisation LRF oroas över utvecklingen.

När räntorna går upp igen gäller det att lönsamheten ökar så att situationen inte ska gå över styr, säger Jimmy Larsson, affärsrådgivare på LRF Konsult, till tidningen.

Länsförsäkringar står för den största procentuella ökningen av utlåningen och gör en annan bedömning än LRF.

Kreditförlusterna är i princip obefintliga. Det är väldigt få konkurser inom skogs- och jordbruk, säger Sven-Erik Selerud, lantbruksansvarig på Länsförsäkringar.

Förklaringen till den dramatiska ökningen av skulderna är de kraftigt stigande priserna på åkermark och skogsmark. Även lån för investeringar i nya maskiner och utbyggnad av fastigheter står för en betydande del av ökningen.