Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bombregnet fortsätter över Gaza

Annons

Israels luftangrepp på Gazaremsan fortsätter och dödstalet stiger där. Omvärlden kräver nu ett omedelbart och ömsesidigt slut på våldet och skydd för civila.

Israels krigsmakt förstärker samtidigt vid gränsen till Gaza.

Den israeliska uppladdningen vid gränsen består av bland annat pansarförband, sade landets radio natten till söndagen. En israelisk militärtalesman avböjde att kommentera uppgiften.

Hamas uppgav att bland israelernas mål var en moské i staden Gaza. Två människor dödades när moskén bombades, sade sjukvården. Också den uppgiften avstod Israels militär från att kommentera.

Lördagen blev palestiniernas blodigaste dag på 60 år. Enligt uppgifter från Gaza har minst 229 människor dött i de israeliska angreppen. Bland de senaste döda var två medlemmar i Hamas. Omkring 700 människor ska ha sårats.

Palestinierna besvarade anfallen med raketer in över Israel och en man dödades vid ett sådant angrepp.

USA bytte ut ord

EU, FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon och Ryssland krävde att båda sidorna upphör med våldsamheterna. Israels främsta allierade, USA, lade hela skulden för våldsexplosionen på Hamas. Ett fördömande av omformulerades dock under dagen. Den snart avgående utrikesministern Condoleezza Rice sade först att "USA fördömer starkt de upprepade raket- och granatanfallen" mot Israel.

Senare på lördagen bytte utrikesdepartementet i Washington ut "USA" mot "vi" i ett uttalande. UD tillade dessutom att "USA uppmanar alla berörda att skydda oskyldiga liv och att uppmärksamma de humanitära behov hos Gazas folk".

Arabförbundet å andra sidan sade att Israel är den som bär skulden. Förbundet sade att det är krigsbrott att inte skydda civilas liv.

Öppningar till Gaza

EU begärde att alla gränsövergångar öppnas till Gaza och att leveranser av bistånd och bränsle återupptas liksom att humanitära organisationer, journalister och diplomater får fritt tillträde till området.

Sändebudet i Mellanöstern, Storbritanniens förra premiärminister Tony Blair, beklagade den "tragiska förlusten av liv". Han krävde en "ny Gazastrategi som återför området till Palestinska myndighetens lagliga styre på ett sätt som gör slut på förluster och fullständigt skyddar Israels säkerhet".

Demonstrationer mot de israeliska anfallen förekom i många huvudstäder, bland andra Istanbul, Paris, Stockholm och Rabat.

Protester i Israel

Även israeler kräver slut på de israeliska attackerna, rapporterar norska nyhetsbyrån NTB. 300 vänsteranhängare samlades utanför försvarsdepartementet i Tel Aviv och protesterade. De hade marscherat genom stadens gator med slagord som "Israels regering begår krigshandlingar" och "nej till krig, ja till fred".

Israeliska inledde anfallen under lördagen efter att ha förvarnat i flera dagar om vedergällning för Hamas raketanfall den senaste veckan, sedan den palestinska organisationen sagt upp vapenvilan.

Israels försvarsminister Ehud Barak kommenterade situationen med att "det finns en tid för lugn och en tid för strid. Nu är det en tid för strid".

Mer läsning

Annons