Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bombmannen son till känd bankir

Den 23-årige nigerian som misstänks ha försökt att spränga ett plan i luften på juldagen är son till en känd bankir i Nigeria. Bankmannen Umaru Mutallab bekräftar att det var hans son som gripits ombord på planet från Amsterdam till Detroit i USA.

Jag är verkligen omskakad. Jag vill inte säga något mer till dess att jag har kunnat samla mig. Jag kommer att tala om fallet vid en presskonferens på måndag, sade Mutallab. Jag har blivit kallad av Nigerias säkerhetstjänst och jag ska nu resa till Abuja för att svara på dess frågor, sade Mutallab.

Den gripne 23-åringen har gått under olika namn i den pågående rapporteringen och hans namn har inte bekräftats officiellt. Enligt flera medieuppgifter heter den gripne Umar Farouk Abdul Mutallab.

Attentatsförsöket skedde ombord på ett Northwest Airlines-plan på väg ner för landning i Detroit efter en flygning från Amsterdam i Nederländerna. Det fanns 278 passagerare och en besättning på elva personer ombord.

Det hördes en knall och alla blev förskräckta. När vi tittade oss omkring såg vi ingenting, sade Syed Jafry, som satt tre rader bakom den misstänkte, till tv-kanalen CNN.

Det var nära panik när ett ljussken flämtade till och det började ryka. Människor började skrika och ropa efter vatten.

En ung man kastade sig fram och övermannade en man vars kläder börjat brinna.

Det blev en kort kamp och han tog snabbt kontrollen, sade Jafry. Den misstänkte verkade förvånad och överraskad av ingripandet.

Elden släcktes av andra som suttit i närheten.

Därpå släpade flygbolagets personal fram mannen i kabinen, undan de övriga passagerarna. När planet landat greps han.

23-åringen ska ha använt sig av en ny typ av sprängladdning: Han hade en påse fylld med explosivt pulver tejpad runt benet och använde en spruta för att injicera ett kemiskt ämne som skulle utlösa en reaktion.

Attentatsmannen ådrog sig tredje gradens brännskador. Två passagerare fick lindriga skador.

Den gripne ska i förhör ha sagt att han är med i nätverket al-Qaida. Sprängmedlet hade han inskaffat i Jemen tillsammans med en instruktionsbok, uppgav han för den federala polisen FBI enligt en bulletin från myndigheterna som återges i amerikanska medier.