Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bombman misstänks ha al-Qaidakontakt

Annons

Polisutredningen mot den 23-årige mannen som misstänks ha försökt spränga ett transatlantiskt plan pågick på tre kontinenter på lördagen.

Den terrormisstänkte har identifierats som Umar Farouk Abdul Mutallab, en 23-årig man från Nigeria som uppges ha studerat i London. Hans far, den nigerianske bankiren Umaru Mutallab, bekräftade att den gripne var hans son.

Jag har blivit kallad av Nigerias säkerhetstjänst och jag ska nu resa till huvudstaden Abuja för att svara på dess frågor, sade Mutallab på lördagen.

Det var på juldagen som Northwest Airlines-planet var på väg ner för landning i Detroit efter en flygning från Amsterdam i Nederländerna. Det fanns 278 passagerare och en besättning på elva personer ombord.

Samröre med al-Qaida

23-åringen försökte då detonera den sprängladdning han haft tejpad runt benet genom att injicera ett kemiskt ämne som skulle utlösa en reaktion.

Efter en första explosion reagerade medpassagerarna.

Det hördes en knall som följdes av rök och eld och då visste jag att det var en terrorattack, sade Jasper Schuringa som övermannade 23-åringen. Attentatsmannen, som hölls fången till dess planet landade i Detroit, ådrog sig tredje gradens brännskador.

Den gripne ska i förhör ha sagt att han är med i terrornätverket al-Qaida. Sprängmedlet hade han skaffat i Jemen tillsammans med en instruktionsbok, uppgav han för den federala polisen FBI enligt en myndighetsbulletin som återgetts i amerikanska medier.

Skärpt säkerhet

Polisen i London har gjort husrannsakningar och andra efterforskningar kopplade till attentatsförsöket. 23-åringen har studerat på universitet i England. Även i Nigeria har en utredning inletts.

23-årige Umar Farouok Abdul Mutallab inledde flygresan i Lagos i Nigeria. Han reste med KLM från Nigeria och bytte till Delta-ägda amerikanska Northwests plan på Schiphol i Amsterdam. Han hade giltigt visum till USA.

USA uppmanar flygbolag över hela världen att skärpa säkerheten för flygningar till USA. Myndigheter i Nederländerna uppger att passagerare ska visiteras och handbagage synas noga. USA:s president Barack Obama informerades under sin semestervistelse i Hawaii omedelbart om incidenten och beordrade förhöjd säkerhet på USA:s flygplatser.