Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bombattentat avvärjt på USA-plan

En man försökte utföra ett attentat med en sprängladdning ombord på ett flygplan med 278 passagerare på juldagen. Planet var då på väg ner för landning i Detroit i USA, uppger federala myndigheter.

Mannen övermannades under försöket att tända eld på något som först sades likna en fyrverkeripjäs. Händelsen inträffade vid sextiden på kvällen, svensk tid, ombord på ett Northwest Airlinesplan på väg från Amsterdam till Detroit.

Passageraren ska i förhör ha uppgett att han är med i nätverket al-Qaida. Han sade till utredarna från den federala polisen FBI att han inskaffat sprängmedlet i Jemen tillsammans med en instruktionsbok om hur han skulle gå till väga, uppgav tv-stationen CNN och hänvisade till en bulletin från myndigheterna.

Det var inte omedelbart klarlagt vad slags sprängladdning som mannen hade. Hans identitet framgick inte heller.

Obama i säkerhetsmöte

President Barack Obama har informerats om händelsen. Han konfererade med Nationella säkerhetsgruppens chef Dennis McDonough och sin rådgivare om terrorbekämpning John Brennan under sitt besök på Hawaii där han är på julledighet tillsammans med familjen.

Efter mötet beordrade Obama skärpta säkerhetsåtgärder för flyget, meddelade presidenthögkvarteret Vita husets talesman Bill Burton. Han sade att presidenten följer händelsen och regelbundet blir informerad om utvecklingen:

Hans planer har inte ändrats för tillfället.

FBI utreder händelsen, bekräftade dess taleskvinna Sandra Berchtold.

Alla passagerare måste lämna planet för säkerhets skull och förhörs. En passagerare har gripits, bekräftade säkerhetsmyndigheten för transporter TSA.

Flera skadade

Flera passagerare, bland dem gärningsmannen, fick smärre skador vid händelsen. Vittnesuppgifter gick i sär om vilken typ av laddning eller brännbart material det var fråga om.

En passagerare orsakade störningar ombord när han försökte tände ett fyrverkeri. Han övermannades omedelbart, sade taleskvinnan Susan Elliott hos moderbolaget Delta som äger Northwest. Flygbolaget samarbetar med myndigheterna, sade hon.

Planet genomsöktes under juldagen efter ytterligare bevis.