Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollywood är allt mer suget på Skåne

Annons

Ystad Saltsjöbad förvandlas till Vodka Island när ännu ett Bollywoodteam intar Sverige. På sistone har banden mellan Skåne och Bollywood knutits allt starkare.

För första gången är ett svenskt produktionsbolag medfinansiär, säger Mirza Askari.

Flera sydsvenska pärlor är kulisser under inspelningarna av den fjärde Bollywoodfilmen i Skåne. För ovanlighetens skull är det inga hittepå-miljöer när indiska team är här. Svensk natur får helt enkelt spela en huvudroll i handlingen.

Det här blir fin marknadsföring för Sverige som destination. Indier som väljer plats för smekmånad väljer orter där Bollywoodstjärnor syns, på samma sätt som att svenskar vill besöka platser i Hollywoodfilmer, säger Mirza Askari, vd för Connecting Bollywood.

Tog chansen

För fem år sedan förlorade han både jobbet och sin hälsa. Men han höll huvudet kallt och bestämde sig för att ge sin dröm en chans. Han tog kontakt med släkt och vänner i Indiens filmmecka Bollywood. Nu skulle han minsann börja locka den mäktiga filmindustrin till Sverige.

Det var nu eller aldrig. Jag hade länge sett möjligheterna eftersom indier inte kan leva utan curry, cricket och film, säger Mirza Askari.

Nu är Askari spindeln i nätet för indiska produktionsbolag som spelar in film i Sverige. Fjärde långfilmen har knappt hunnit spelas in när nästa filmteam står och trampar på tröskeln till Skåne.

Nu har vi öppnat dörrarna till Bollywood. Det handlar inte bara om film, utan är en kulturell bro mellan länderna, säger han.

Två stjärnor

En parkeringsplats utanför Lantbruksuniversitetet i Alnarp utanför Malmö är dagens inspelningsplats - en av de sista i inspelningen av dramakomedin "Jia aur Jia". Två indiska storstjärnor dansar lätt framför husbilen som tar dem runt i den skånska myllan. Framför blåser en man på höstlöven som lättar från marken. Indiska grytor puttrar intill. Bakom produktionsteamet har Jerker Niss vid Lantbruksuniversitet fastnat på sin kafferast. Han har svårt att slita sig.

Jag har sett ganska många Bollywoodfilmer, jag slås av en väldigt varierad kvalitet. Vissa är fantastiska, andra är inte alls så himla fantastiska. Jag gillar budgetkänslan, det har en viss charm, säger han.

Storyn i ett nötskal: Två kvinnor som heter Jia, en levnadsglad och en deprimerad, möter varandra av en tillfällighet på en charterresa till Sverige. Från ovänner till bästisar och däremellan varvas intriger och upplevelser.

Given dans

Ingen Bollywoodfilm utan sång och dans. På "Vodka Island" rör sig ett gäng svenska kvinnor till musik, med helrör i händerna. Lika självklart som dansen är väl romansen? Och ja, det är en ingrediens i filmen.

I Bombay är Bollywoodskådisarna Kalki Koechlin och Richa Chadda så kända att de knappt kan käka på restaurang innan fansen hopar sig. I Malmö njuter de av anonymiteten.

Här kan jag springa en kvällsrunda ensam och gå på stan osminkad. Det känns fantastiskt, säger Richa Chadda.

Sverigebesöket började med det som visade sig bli höjdpunkten under vistelsen.

Bastu och kallbad. Vi var lite rädda och tveksamma, men vi provade och det var helt underbart. En bra introduktion till Sverige, säger Kalki Koechlin.

Mer läsning

Annons