Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bollstaskolan fortsätter sitt värdegrundsarbete

Bollstaskolan har under läsåret fortsatt sitt arbete med likabehandlingsfrågor och sitt värdegrundsarbete. De har under våren jobbat med tjejerna i åk 5 med bland annat nätplattformen Lajka (en schysst nätvardag). Där Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia stiftelse är involverad. Stiftelsen har varit med att utforma materialet för personal, lärare och elevhälsan för att synliggöra de bra och dåliga sidorna nätet framkallar hos eleverna.

De vill med det här materialet få eleverna att gör egna sunda val hur nätet ska se ut. Att barn, ungdomar och vuxna tillsammans formar en bra samvaro på nätet. De har med delar av elevhälsan haft träffar där de tagit upp olika ämnen där både eleverna och vuxna fått ge sina synpunkter på olika saker som skrivs på nätet med mera. Till exempel om hur vi behandlar varandra på sociala medier? Vad vi skriver och vad vi förmedlar på nätet. De har bland annat tagit upp att det finns hjälplinjer för barn och ungdomar att kontakta. Det kan vara elever som undrar över något eller bara vill att någon ska ta sig tid och lyssna på vad de har att berätta.

BRIS är en sådan organisation dit unga kan ringa 116 111 alla dagar mellan 14–21. Här kan ungdomarna få prata med kuratorer eller annan person som kan ta sig tid att lyssna på barnens och ungdomarnas behov av frågor eller andra saker de vill berätta om. Även organisationen Jourhavande kompis kan kontaktas vid behov via chatt. Alla som chattar får vara anonyma vid chattsamtalen. Många givande samtal med tjejerna och vuxna har det blivit. Allt från bråk och kränkningar via nätet till hur vi använder bilder och video på sociala medier. Även samtal om att alla har ett eget ansvar att vara en schysst kompis på sociala medier och skola.

Diskussioner och utvärdering hur de haft det på deras träffar gicks igenom i det soliga vädret. De fick många nya infallsvinklar att jobba med till höstens termin. Alla var överens om att det varit bra träffar och de bestämde att till hösten fortsätta jobba med dessa värdegrundsfrågor, men kanske i andra konstellationer. Det är tänkt att eleverna under hösten får vara delaktiga i de beslut skolan bestämmer sig för. Allt för att fortsätta göra Bollstaskolan med sina fina elever till en trygg och bra miljö att inhämta kunskap på.

Ronny Fahlen

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel