Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bollstasågen miljoninvesterar

Bollsta sågverk står inför ännu en stor investering för att ytterligare kunna utnyttja råvaran maximalt. 49 miljoner kronor investeras i timmersorteringen med bland annat en röntgenutrustning.

- Vi installerar röntgenutrustningen för att få en bättre diametermätning och därmed få ett bättre utnyttjande av råvaran, berättar Katarina Levin som sedan 1 april är chef för SCA Timbers sågverk i Bollstabruk.

Sedan flera år tillbaka har sågverket en datoriserad tredimensionell mätning av inkommande stockar. Mätningen gör att stockarna kan grovsorteras efter dimensioner och kommande användningsområden.

- Med röntgen kan vi redan i stocken välja ut rätt råvara för rätt produkt. Till exempel att hög kärnvedsandel går till fönster.

Bollstasågen är en av landets allra största och modernaste anläggningar sär arbetet ständigt pågår för att göra effektiviseringar och förbättringar. Sedan hösten 2007 befinner sig sågverksbranschen i en lönsamhetssvacka.

- Många sågverk går med röda siffror men vi har svarta.

Förutom röntgenutrustningen investeras i ett nytt tvärmatat timmerbord med ett tiotal nya timmerfack. Bygglov har lämnats in och upphandlingen har påbörjats.

- Under 2009 ska anläggningen vara klar att tas i drift, säger Katarina Levin.


STEN ENGBLOM
070-320 49 70