Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bollsta sågverk investerar 49 miljoner i röntgen

Timmerstockarna vid SCA:s sågverk i Bollstabruk kommer att kunna röntgas vid timmersorteringen för att kontrollera kvalitén. En investering som kommer kosta 49 miljoner kronor men det är oklart hur lång tid det tar innan den betalar sig

Förutom röntgenutrustning omfattar den stora investeringen även ett nytt timmerbord och mätutrustning.

- Med hjälp av röntgen kan vi välja ut råvara med exakt de egenskaper som krävs för en viss slutprodukt, säger Jonas Mårtensson, chef för Bollsta sågverk.

Hur lång tid tar det då innan investeringen bär sig?

Det är en bra lönsam affär för oss, vill inte gå in på siffror. Men det är en långsiktig investering. Vi vill bygga en fräsch anläggning som fortfarande är det om 10 till 15 år.

Enligt Jonas Mårtensson kommer produktionen att öka.

Det kommer att bli något högre då vi då kommer att förbättra vårt åtkomsttal. Detta då röntgen kommer ge möjlighet att få ut mer volym på samma råvara.

Kommer detta påverka antalet anställda?

Vi tittar på olika tekniska lösningar i dag. Ny teknik innebär i regel rationaliseringar, så det kan bli så även här. Men det är inget vi vet nu.

Upphandling kommer att ske under våren och den nya utrustningen beräknas vara i drift 2009.

Webbredaktör
MADELENE HOLMGREN
070-650 31 67