Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bolånereform kan spara tusenlappar

Annons

Regeringen vill ha nya regler om att i förtid lösa bolån med bunden ränta.

På så sätt kan kunderna spara tiotusentals kronor.

Förslaget presenteras på Dagens Nyheters debattsida av justitieminister Beatrice Ask (M) och finansmarknadsminister Peter Norman (M).

I stället för att för att som i dag basera ränteskillnadsersättningen på statspappersräntor ska den grundas på bostadsobligationsräntor.

Tanken är att stärka konsumenternas ställning på bolånemarknaden. Genom att göra det lättare att lösa bundna bolån, hoppas lagstiftarna öka konkurrensen om kunderna, vilket bör leda till bättre villkor och service för låntagarna.

I augusti möttes förslaget av kritik av flera remissinstanser. Finansinspektionen var positiv till att ersättningen till bankerna baseras på bostadsobligationer, men uppfattade förslaget om ett fast påslag på 1,5 procent som godtyckligt.

Regeringen har tagit till sig av kritiken och ser en risk för att ett så högt påslag kan göra att många säger upp sina bostadslån med bunden ränta när räntan sjunker. Det skulle i sin tur kunna leda till instabilitet på kreditmarknaden. Därför föreslår man nu ett påslag på en procentenhet.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2014.

Mer läsning

Annons